Ajankohtaista

uutiset ja tapahtumat

Asukastilojen yhteiskäyttö laajenee, käyttöä kehitetään yhdessä asukkaiden kanssa

Asukastilojen yhteiskäyttö laajenee vuoden 2018 aikana

 

Setlementtiasunnot sekä tytäryhtiö Setlementtiasumisoikeus Oy ovat yhteisöjen rakentaja, jossa asukastiloja ja naapurustoa ajatellaan oman kodin jatkeena. Asukastilojen yhteiskäytön kehittämiselle halutaan tukea naapuruston yhteisöllisyyttä ja asukkaiden toimintamahdollisuuksia. Yhteistilojen käyttöä on kehitetty etenkin Helsingin Kalasatamassa, jossa Capellan puistotiellä olevaa kansalaistoiminnan tilaa on vuokrattu laajasti ulkopuolisille käyttäjille jo usean vuoden ajan.

 

Tulevaisuudessa yhä useampi ihminen asuu yksin tai kaksin. Jo nyt trendinä on ollut rakentaa tiiviisti ja yhä pienempiä asuntoja. Asuntokokojen pienentyessä, elintilojen ei tarvitse pienentyä. Setlementtiasunnoilla naapurustoa ajatellaankin oman kodin jatkeena. Yhteisöllisyys on yhdessä tekemistä, joka syntyäkseen usein kaipaa fyysistä tilaa jossa kohdata.

 

Asukastilojen yhteiskäytön kehittäminen on tärkeä tapa edistää alueellista yhteisöllisyyttä ja asukkaiden mahdollisuuksia mielekkääseen tekemiseen. Setlementtiasunnot saa jo nyt jonkin verran yhteydenottoja eri toimijoilta, voisiko asukastiloissa järjestää avointa toimintaa.

 

Yhteiskäyttöä kehitetään yhdessä asukkaiden kanssa

 

Asukastilojen yhteiskäytössä pelisääntönä on ollut, että käyttäjät siivoavat paikat kuntoon ja toiminta on avointa myös talon asukkaille. Mahdollinen vuokratulo on tilitetty talon asukastoiminnalle. Yhteiskäytöstä onkin saatu asukkailta positiivista palautetta. Tilojen
osittainen avaaminen yhteiskäyttöön on tuonut asukkailla uusia kohtaamisen ja harrastamisen mahdollisuuksia kuten liikuntaryhmiä, perhekahvilatoimintaa ja digineuvontaa.

Asukastilojen käytön avaaminen muille toimijoille on nostanut esiin myös erilaisia huolia. Asukkaat ovat pohtineet esimerkiksi sitä, onko tilaa enää asukastoiminnalle tai lisääntyykö turvattomuus uusien käyttäjien myötä.

 

–Etusijalla asukastoiminnassa on aina talon asukkaat. Kuitenkin viikon aikana on myös paljon tyhjäkäyttöä, jonka takia lisäaktiivisuus olisi myös yhteisön etu, -Setlementtiasuntojen toimitusjohtaja Kimmo Rönkä sanoo.

 

Asukkaiden huolet otetaan kuitenkin vakavasti ja yhteiskäytön pelisääntöjä halutaankin pohtia yhdessä asukkaiden kanssa. Setlementtiasumisoikeus Oy:n hallitus päätti joulukuun kokouksessa käynnistää asukastilojen yhteiskäytön pelisääntöjen kehittämisen Helsingin Malmin Ormuslinnassa. Ormuslinna on Setlementtiasumisoikeus Oy:n talo 55 vuotta täyttäneille asukkaille. Talossa on ennestään paljon aktiivisia ihmisiä ja yhteisöllistä asukastoimintaa. Kokeilu alkaa keväällä 2018, ja asukkaisiin otetaan yhteyttä helmikuussa. Kokeilua koordinoi asukkaille jo ennestään tuttu yhteisötuottaja Pihla Ruuskanen.

 

-Yhteiskäyttöä halutaan kehittää yhdessä asukkaiden kanssa, jotta tilojen avaaminen aidosti lisäisi naapuriston yhteisöllisyyttä ja asukkaidemme mahdollisuuksia mielekkääseen arkeen. Yhdessä pelisääntöjen luominen antaa tähän mahdollisuuden, Ruuskanen summaa.

 

Lisätietoja (1.2.2018 alkaen)
Yhteisötuottaja Pihla Ruuskanen, Setlementtiasunnot Oy, 040 522 7716

Haemme Assistant controlleria

Haemme nyt toimistoomme Helsinkiin

Assistant Controlleria

 

Etsimme Assistant Controlleria määräaikaiseen työsuhteeseen, jossa pääset työskentelemään osana talouden tiimiä ja avustamaan monissa eri taloushallinnon ja laskentatoimen tehtävissä. Assistant controllerin työtehtäviin kuuluvat muun muassa avustaminen taloudellisten lukujen tuottamisessa, budjetoinnissa, raportoinnissa ja muissa taloushallinnon ja hallinnon tehtävissä (esim. lainojen hallinta, myyntilaskutus).  Assistant controller osallistuu myös uusien järjestelmien kehitystyön ja käyttöönoton tukemiseen. Osaamisesi ja oppimiskykysi ja – intosi mukaan pääset osallistumaan asumispalvelujen digitalisaation kehittämiseen ja uusien palvelujen käyttöönottoon. Työtä voit tehdä osittain myös etänä. Olet ehkä urasi alkuvaiheilla, ammatinvaihtaja tai haluat uusia tuulia työssäsi elämäntilanteeseesi sopivalla tavalla. Keskustelemme mielellämme työn tarkemmasta sisällöstä kanssasi.

 

Tehtävässä menestyminen edellyttää

 • Kauppatieteiden (maisterivaiheen) opintoja tai Tradenomi
 • Taloushallinnon ymmärrystä
 • Analyyttista, tarkkaa sekä aktiivista työskentelyotetta
 • Sujuvaa MS Office-osaamista (erityisesti Excel ja Powerpoint) ja kykyä oppia erilaisia järjestelmiä kuten Power BI.
 • Sujuvaa englannin kielen taitoa

Tehtävä on neljän kuukauden määräaikainen ja tehtävään valittavan henkilön tilanteen ja toiveen mukaan joko kokoaikainen tai osa-aikainen.

Mikäli kiinnostuit tehtävästä, lähetä hakemuksesi osoitteeseen rekry@setlementtiasunnot.fi palkkatoiveineen mahdollisimman pian, viimeistään 10.1.2018. Aloitamme haastattelut jo ennen hakuajan päättymistä ja tehtävä täytetään heti sopivan henkilön löydyttyä. Aloitus tehtävässä on tammikuun 2018 aikana. Lisätietoja tehtävästä antaa asiakkuusjohtaja Tuija Kemppainen, tuija.kemppainen@setlementtiasunnot.fi.

Voit tutustua toimintaamme kotisivuillamme sekä Facebookissa, www.facebook.com/setlementtiasunnot. Twiittaamme nimellä @SetlementtiAsuu

Tradeka ja Setlementtiasunnot Oy rakentavat pienoiskyliä keskelle kaupunkeja

Setlementtiasuntojen kehittämä Sukupolvienkortteli on palkittu asumisen konsepti, joka tuo yhteen eri-ikäiset asujat ja yhteisöllisen elämisen. Tradekan uudella Malta ja toteuta -sijoitustuella asumismuoto laajenee nyt Turkuun, Tampereelle ja Joensuuhun.

Setlementtiasuntojen kehittämä ja maailmassa ainutlaatuinen asumismuoto Sukupolvienkortteli laajenee Helsingistä muualle Suomeen vuosina 2017–2018. Setlementtiasunnot rakennuttaa parhaillaan uusia yhteisöllisiä taloja ja kortteleita Helsingin Borgströminmäelle, Turun Samppalinnaan, Joensuun Penttilänrantaan ja Tampereen Härmälänrantaan.

Omistajaosuuskunta Tradeka lähtee mukaan sijoittamaan varoja Setlementtiasuntojen Turun, Tampereen ja Joensuun uudiskohteisiin osana uutta omistuskategoriaansa Malta ja toteuta. Tämä on niin sanotusti Tradekan kärsivällisen rahan sijoituskategoria, jonka kohteissa se tavoittelee maltillista, lähinnä inflaatiosuojan antavaa 2–4 prosentin tuottoa.

 • Näillä sijoituksilla ei tavoitella maksimituottoa, vaan tavoitteena on edistää yhteiskunnallisesti merkittävää asiaa.  Sukupolvienkortteli on mielestämme loistava esimerkki hankkeesta, joka on paitsi yhteiskunnallisesti merkittävä, myös järkevä pitkän aikavälin sijoitus, sanoo Tradekan toimitusjohtaja Perttu Puro.

 

Kortteli yhdistää perheet ja naapurit

Helsingin Jätkäsaareen valmistui Suomen ensimmäinen Sukupolvienkortteli keväällä 2017. Se tarjoaa yhteisöllistä kaupunkiasumista kaikenikäisille ihmisille opiskelijoista vanhuksiin. Asuntoja korttelissa on yhteensä 262, joista Setlementtiasunnoilla on 113 asuntoa. Asukkailla on omien asuntojen lisäksi käytössään korttelissa paljon yhteisöllisiä tiloja.

 • Jätkäsaaren Sukupolvienkorttelista löytyvät esimerkiksi kuntosali, verstas, pesula ja musiikkihuone sekä rento asukastila, jossa voi kiehauttaa vaikka kahvit. Asuntojen vuokrat ovat sijaintiinsa nähden varsin maltilliset, kertoo Setlementtiasuntojen toimitusjohtaja Kimmo Rönkä.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) myönsi Sukupolvienkorttelille tänä vuonna Vuoden Parhaat Ara-neliöt -tunnustuspalkinnon. Setlementtiasunnot kiinnittää erityistä huomiota siihen, että Sukupolvienkorttelin asuminen on heidän käyttämänsä termin mukaisesti monisukupolvista. Tämä tarkoittaa yhteisöllistä, kylämäistä asumista, jossa perheet voivat auttaa toisiaan arjen askareissa. Talon asukas Lauri Harvilahti on perheineen hyvä esimerkki monisukupolvisesta asumisesta.

 • Vaimoni ja minun lisäksi samaan taloon muuttivat myös aikuinen tyttäreni oman tyttärensä kanssa sekä vaimoni sisko. Näin saamme järjesteltyä helposti esimerkiksi tyttärentyttären hoitovuorot, Harvilahti kiittelee.

 

FAKTA

Tradekan Malta ja toteuta -omistuskategoria

Tradeka on noin 230 000 jäsenen omistajaosuuskunta, jonka johtoajatuksena on merkityksellinen omistajuus ja inhimillisemmän markkinatalouden toteuttaminen käytännössä. Tradeka toimii ankkuriomistajana suomalaisessa talouselämässä. Vuosittain Tradeka tekee Malta ja toteuta -kategoriaan kuuluvia sijoituksia noin 2–4 miljoonan euron edestä.

 

Yhteyshenkilöt

Osuuskunta Tradeka
Perttu Puro, toimitusjohtaja, puh. 040 779 3436
Satu Niemelä, vastuullisuusjohtaja, puh. 040 561 6802

Setlementtiasunnot Oy,
Kimmo Rönkä, toimitusjohtaja, puh. 050 339 7550
Janne Haverinen, elinkaarijohtaja, puh. 040 537 2459

 

 

Tradeka and Setlementtiasunnot Oy provide village-like housing in city centers

Generations Block, developed by Setlementtiasunnot, is an award-winning housing concept that brings together residents of all ages and communal living. Tradeka’s new “Malta ja toteuta” investments enable the extension of this form of living to Turku, Tampere and Joensuu.

Generations Block, developed by Setlementtiasunnot, is a globally unique form of living that is extending from Helsinki to other parts of Finland in 2017–2018. Presently Setlementtiasunnot is building new communal houses and blocks at Borgströminmäki in Helsinki, Samppalinna in Turku, Penttilänranta in Joensuu and Härmälänranta in Tampere.

Co-operative Tradeka will take part by investing funds in the Turku, Tampere and Joensuu construction projects of Setlementtiasunnot as a part of Tradeka’s new ownership category “Malta ja toteuta”. This is Tradeka’s so called patient funds investment category which aims to achieve a moderate 2–4 percent profit, mainly to hedge inflation.

 • These investments are not meant to achieve maximum profit. Instead, they aim to promote socially important issues. In our opinion, the Generations Block is an excellent example of a project which is not only socially significant but also a sensible long-term investment, says Tradeka’s CEO Perttu Puro.

 

A block connecting families and neighbors

Finland’s first Generations Block was completed in Jätkäsaari, Helsinki in spring 2017.

It offers communal urban housing to people of all ages from students to the elderly. The block consists of 262 apartments of which Setlementtiasunnot owns 113. In addition to their apartments the residents have plenty of communal facilities at their disposal.

 • The Jätkäsaari Generations Block has, for example, a gym, a workshop, a music room and a casual common room where one can have a cup of coffee. Considering the location, rents are quite reasonable, tells Kimmo Rönkä, CEO of Setlementtiasunnot.

 

The Housing Finance and Development Centre of Finland (ARA) gave the “Best ARA square meters of the year” reward this year to the Generations Block. Setlementtiasunnot pays special attention to the fact that, as per the term they use, housing in the Generations Block is multigenerational. This means communal, village-like housing, where families can help each other with daily chores. The Block’s resident Lauri Harvilahti and his family is a good example of multigenerational housing.

 • In addition to my wife and I, also my adult daughter and her daughter as well as my wife’s sister moved into the same house. Now, for example, it is easy to make childcare arrangements for my granddaughter, praises Harvilahti.

 

FACT

Tradeka’s ”Malta ja toteuta” ownership category

Tradeka is a consumer co-operative with approximately 230 000 members. Its leading principle is meaningful ownership and carrying out a more humane market economy in practice. Tradeka acts as an anchor owner in the Finnish economy. It invests approximately 2–4 million euros in the “Malta ja toteuta” category annually.

 

 

Contact information

Co-operative Tradeka
Perttu Puro, CEO, tel. 040 779 3436

Satu Niemelä, Corporate Responsibility, tel. 040 561 6802

 

Setlementtiasunnot Oy,

Kimmo Rönkä, CEO, tel. 050 339 7550

Janne Haverinen, Manager, Life Cycle Team, tel. 040 537 2459

 

 

Yhteisöllisyyttä on..

Kalasatamassa korttelin asukkailta nousi toive saada väriä ja taidetta ympäristöön. Muraaliin saatiin lupa, jonka jälkeen asukkailta kerättiin toiveita aiheista.

 

#setlementtiasuu #streetarthel #urbanart