Ajankohtaista

uutiset ja tapahtumat

Malmin valopilkku

Vuosi on nyt pimeimmillään. Jos olet liikkunut Helsingin Malmilla, olet saattanut törmätä tähän valopilkkuun. Malmin Setlementtiasuntojen perinteiset loisteputket on vaihdettu led-valaisimiin, ja lopputulos on huikean kaunis. Talo on suunniteltu siten, että valot palavat aina pimeän aikaan valaisten talon värit.

Valot ovat paitsi hienot, myös ekoteko. Energiansäästölamppuihin verrattuna led-valot kuluttavat 50 prosenttia vähemmän energiaa. Ne eivät myöskään sisällä elohopeaa ja ne ovat pitkäikäisiä.

Valojen lisäksi ekologisuus näkyy Setlementtiasunnoilla myös monilla muilla tavoilla. Vuodesta 2018 käytössä ollut Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä on auttanut parantamaan juuri Setlementtiasuntojen kannalta tärkeitä kohteita: energianhallintaa, kierrätystä ja asukasviestintää.

Kuva: Jyri Björninen

Miten saada rahat riittämään? 

Listasimme vinkkejä oman talouden hallintaan. 

Kaipaatko lisävinkkejä arjen raha-asioiden pyörittämiseen? Onko muutamia laskuja jäänyt rästiin? Vai onko talous jo aivan solmussa? Koostimme vinkkejä siihen, kuinka omaa talouttaan voi tasapainottaa. Olemme koostaneet myös muistilistat opiskelijalle, työssäkäyvälle ja työnhakijalle.

Asumiskoordinaattori Markku Merivirta muistuttaa, että Setlementtiasunnot tekee tarvittaessa asukkaiden kanssa vuokravelasta maksusuunnitelmia.

Merivirta vinkkaa, että talouden suunnittelussa kannattaa aina huomioida yllättävät menot, kuten sairaus-, lääkäri- ja lääkekulut. Mikäli tulossa on tärkeitä päivämääriä esimerkiksi Kelan kanssa asiointiin, ne kannattaa aina laittaa kalenteriin.

”Valitettavan usein myös on niin, että kun jotain rahanmenoa pitää supistaa muiden menojen takia, vuokrasta usein ”lainataan”, jolloin vaarannetaan perusturva eli lämmin koti.”

Vinkit talouden hallintaan

Kun tavoitteena on parempi budjetointi
 • Isompia hankintoja varten kannattaa laatia säästösuunnitelma.
 • Penno-työkalun avulla oman talouden hallinta on yksinkertaisempaa. Kirjaat vain jokapäiväiset menosi ja tulosi, ja Penno kertoo yhdellä silmäyksellä rahatilanteesi.
Kun muutamia laskuja on jo rästissä
 • Sovi laskuttajan kanssa eräpäivästä tai laatikaa maksusuunnitelma.
 • Hoida aina ensin tärkeät perusmenot, esimerkiksi vuokra ja sähkölasku.
Kun talous on päässyt solmuun
Opiskelija
 • Tarkista, että olet saanut kaikki mahdolliset tuet opiskeluun ja asumiseen.
 • Katso videolta miten voit hakea opinto- ja asumistukea.
Työssäkäyvä
 • Onko verokorttisi ajan tasalla?
 • Tiedätkö kaikista verovähennyksistä?
 • Oletko vastavalmistunut ja aloittanut työelämässä? Mikäli olet nostanut opintotukea samana vuonna kuin saat palkkatuloja, kannattaa tarkastaa vuosituloraja.
Työnhakija
 • Mikäli jäät työttömäksi tai opintosi päättyvät eikä sinulla ole työpaikkaa, ilmoittaudu heti työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluiden verkkosivuilla tai puhelimitse. Sen jälkeen voit hakea työttömyysturvaa joko työttömyyskassasta tai Kelasta.
 • Kelan työttömyyskorvaus
 • TE-palvelut
 • Nuorisotakuu

 

Tiedot on koottu Setlementtiliiton Mun talous -toiminnan verkkosivuilta. Lue lisää: muntalous.fi

Suomen Setlementtiliiton Mun talous -toiminta järjestää yhteistyössä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa Puhu rahasta -messut torstaina 31.10. Pasilan kampuksella. Lue lisää

KAS asunnot ostaa Setlementtiasuntojen asumisoikeusasunnot

KAS asunnot Oy ja Setlementtiasunnot Oy ovat 15.10.2019 tehneet kaupan Setlementtiasumisoikeus Oy:n kaikista osakkeista. Ne siirtyvät KAS asuntojen omistukseen 31.12.2019. Kauppasummaa ei julkisteta.

Kaupan kohteena on yhteensä 405 asuntoa Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Kuopiossa, Vantaalla. Kauppa ei vaikuta asukkaisiin vaan asuminen jatkuu ennallaan.

­­- Setlementtiasunnot on määritellyt uudessa strategiassaan keskittymisen yhteisöllisen, ekologisen ja kohtuuhintaisen vuokra-asumisen kehittämiseen. Nyt voimme keskittää resurssimme, prosessimme ja osaamisen kehittämisen paremmin yhteen konseptiin. Näin palvelemme asukkaitamme paremmin ja kehitämme strategiamme mukaisia uusia asumisratkaisuja yhdessä kumppaneidemme kanssa, toteaa Setlementtiasuntojen toimitusjohtaja Heli Kotilainen.

– KAS asunnot keskittää toimintaansa strategiansa mukaisesti kasvaville alueille ja nyt tehty kauppa tukee tätä tavoitetta. Meille on tärkeää, että voimme tarjota niin markkinahintaisia vapaarahoitteisia asuntoja kuin kohtuuhintaisia ARA-vuokra-asuntoja ihmisten eri elämänvaiheisiin. Asumisoikeusasuminen on yksi vaihtoehto asumisessa ja tarpeellinen varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa nyt hankittava asuntokanta lähes kokonaan sijaitsee, toteaa KAS asuntojen toimitusjohtaja Jarmo Kuosa.

Yhteystiedot v 2020:

Asiakaspalvelu Colliers International Finland Oy
puh. 020 130 3100
asiakaspalvelu@colliers.com

Isännöitsijä
Martti Immonen
puh. 020 130 2688, martti.immonen@colliers.com

Asuntojen myynti ja luovutusilmoitukset
Auli Blomstedt
puh. 020 177 4514, auli.blomstedt@colliers.com

Vastikevalvonta
KAS asumisoikeus Oy
puh. 09 3154 9620, vuokravalvonta@kas.fi

 

KAS asunnot Oy on vuonna 2001 perustettu valtakunnallinen vuokra-asuntoyhtiö, joka vuokraa asuntoja 34 paikkakunnalla. Asuntoja on yhteensä noin 8 000. Yrityksen omistaa 39 kuntaa. www.kas.fi

Setlementtiasunnot Oy on vuonna 2000 perustettu yhteisöjen rakentaja, asumisen palvelujen moniosaaja ja yhteiskunnallisesti kestävän asumisen tuottaja. Tällä hetkellä vuokra- ja asumisoikeustaloja on 25, koteja 1800 ja asukkaita n. 2000 kahdeksassa eri kaupungissa www.setlementtiasunnot.fi.

Poikkeukselliset aukioloajat

Tällä viikolla poikkeuksia palveluissamme:

 

ti 8.10. Asiakaspalvelumme ja asumiskoordinaattoreiden puhelinpalvelu ovat suljettuina koko päivän henkilöstömme koulutuspäivän vuoksi.

 

pe 11.10. Asiakaspalvelumme on suljettuna päätoimistomme muutostöiden vuoksi. Asumiskoordinaattoreiden puhelinpalvelu on avoinna normaalisti klo 10-14.

Kalasatamaan rakentuu yhteisöllinen taidekortteli

Kolmen kerrostalon muodostama kortteli tarjoaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ja monipuolisia virkistysmahdollisuuksia nuorille aikuisille, opiskelijoille sekä senioritaiteilijoille Helsingin kantakaupungista.

 

 

Helsingin Kalasatamaan valmistuu alkuvuodesta 2020 Kiinteistöyhtiö Ars Longan, Setlementtiasuntojen sekä NAL Asuntojen yhteishankkeena kolme kahdeksankerroksista vuokrataloa, jotka tarjoavat kohtuuhintaista asumista ja laajat yhteiset tilat asukkaiden käyttöön. Viehe123-korttelin rakennuttajien tavoitteena on eri sukupolvien yhteinen arki ja asukkaiden hyvinvointia tukeva asuminen.

Taiteilijoiden perustaman Kiinteistöyhtiö Ars Longan senioritaloon valmistuu 56 vuokrahuoneistoa seniori-ikäisille muotoilijoille, kuvataiteilijoille ja kirjailijoille. Setlementtiasunnoille valmistuu 81 asuntoa Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoille ja NAL Asunnoilla on rakennuksessa  77 asuntoa nuorille aikuisille.

Rakennuksen arkkitehtisuunnittelijana on palkittu arkkitehtitoimisto Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy.

 

 

 

 

 

Asukkaita varten kuntopolku, taidetta ja kuntosali

Talojen yhteistilat tarjoavat asukkaille monipuolista virkistystä, kohtaamistiloja ja harrastamista. Asukkaiden käytössä on muun muassa kuntosali, saunatilat sekä työskentely- ja näyttelytiloja. Kattoterassille rakentuu kuntopolku, oleskelualue sekä viljelyaltaita. Talojen sisälle tehdään kävelyreitti, jonka varrelle tulee taidetta.

Jakamalla yhteiset tilat kolmen talon kesken mahdollistetaan asukkaille kustannustehokkaasti monipuolisempia palveluita ja harrastamista.

 

 

Talot harjakorkeudessa

 

 

Kesäkuussa 2018 alkanut rakennusprojekti on nyt harjakorkeudessa ja maanantaina 16.9.2019 vietettiin työmaalla harjannostajaisia.  ”Tässä kohteessa tärkeäksi ominaisuudeksi on nimetty sen loistava sijainti. Yhtä olennaista on sisältö ja asukkaat luovat kortteliin tullessaan sen sykkeen”, summaa kohteen pääsuunnittelija Kristiina Hannunkari.

 

 

Asukasvalinta käynnistyy syksyn 2019 aikana ja siitä ilmoitetaan kunkin rakennuttajan toimesta erikseen. Setlementtiasuntojen opiskelijoille suunnattu asuntohaku aukeaa marraskuussa 2019. Talot rakennetaan kaupungin vuokratontille Hermannin rantatien ja Tukkutorinkujan kulmaan. Urakoitsijana toimii Jatke Uusimaa Oy.

 

 

Kiinteistöyhtiö Ars Longa Oy:n osakkaita ovat Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö sr, Ornamon senioritaloyhdistys ry, Suomen Kirjailijaliitto ry sekä Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys KUVASTO ry.

Setlementtiasunnot Oy on yhteisöllinen asuntorakennuttaja, asumisen palvelujen moniosaaja ja ekologisesti kestävän asumisen tuottaja. Setlementtitaloja on 25 ja asukkaita 2200 kahdeksassa eri kaupungissa. Teemme yhteistyötä vastuullisten kumppanien kanssa ylisukupolvisten kortteliyhteisöjen toteuttamiseksi. Yhtiön omistaa Setlementtiliitto ja Kalliolan Setlementti.

NAL Asunnot Oy on yleishyödyllinen vuokrataloyhtiö, joka rakennuttaa ja vuokraa asuntoja alle 30-vuotiaille työssäkäyville ja työelämään hakeutuville nuorille aikuisille. Yhtiö omistaa lähes 2000 asuntoa pääkaupunkiseudulla ja muissa kaupungeissa, joissa kohtuuhintaiselle vuokra-asumiselle on kysyntää. Yhtiön omistaa nuorten asumisen valtakunnallinen edunvalvoja Nuorisoasuntoliitto ry. NAL Asunnot rakentaa kaikki kohteensa korkotukilainoituksella sekä valtion erityisryhmien investointiavustuksilla.

 

Lisätietoja:

Tuula Paalimäki
Toimitusjohtaja
Kiinteistöyhtiö Ars Longa Oy
040 4119913
tuula.paalimaki@ateljeesaatio.fi

Heli Kotilainen
Toimitusjohtaja
Setlementtiasunnot Oy
+358 50 433 9226
heli.kotilainen@setlementtiasunnot.fi

Samuli Killström
Toimitusjohtaja
NAL Asunnot Oy
050-420 3964
samuli.killstrom@nalasunnot.fi

 

Kurpitsaa, yrttejä ja yhteishenkeä

Malmin Ormuslinnassa nautittiin syksyn sadosta ja suunniteltiin ekotoimikunnan perustamista.

Sadonkorjuukausi huipentuu Ormuslinnan Setlementtitalolla herkullisesti: tarjolla on kauden kasviksista loihdittua luomukasvisruokaa. Lähiruoasta on todellakin kyse, sillä puutarhuri Steven on korjannut kasvikset talteen edellisenä päivänä alle kilometrin päästä.

Aiemmin kerroimme Green City Farm -maatilasta, jossa Setlementtiasunnot on mukana yhtenä pääyhteistyökumppanina. Nyt kevään ja kesän työ palkitaan. Asukkaiden lautasilla höyryää kurpitsakeittoa ja se nautiskellaan salaatin ja maalaisleivän kera. Jälkiruoaksi on tietenkin kahvia ja pullaa.

Kurpitsakeittoa oli tarjolla niin vegaanisena kuin kasvisversionakin. Raaka-aineet oli poimittu edellisenä päivänä alle kilometrin päästä. Todellista lähiruokaa!

 

Ympäristöarvot ovat Setlementtiasunnoille tärkeitä. Jottei ekologisuus jäisi vain puheiden tasolle, tarkoituksena on perustaa taloille ekotoimikuntia. Ne ovat epävirallisia, asukkaiden näköisiä kerhoja, joissa toiminta muotoutuu osallistujien mukaan.

Setlementtiasuntojen toimitusjohtaja Heli Kotilainen (oik.) kannustaa asukkaita mukaan ekotoimikuntaan.

 

Setlementtiasuntojen asukaskoordinaattori Laura Hahkalan mukaan idea toimikuntiin lähti alun perin Tampereelta Hervannan Setlementtitalolta.

– Ajatuksena on kerätä yhteen ekologisuudesta kiinnostuneita ihmisiä. He voivat järjestää esimerkiksi tapahtumia ja retkiä.

 

Jokainen Sadonkorjuujuhlaan osallistuva saa kotiinviemisiksi Provencen yrttejä, eli niput kynteliä, timjamia, oreganoa ja rosmariinia. Ormuslinnan asukas Pirkko Luotamo ihastelee luomuyrttien huumaavaa tuoksua. Hän kertoo kalenterin olevan pullollaan harrastuksia, mutta pitää ekotoimikuntaa kannatettavana.

Ormuslinnan asukas Pirkko Luotamo nappaa kotiinviemisiksi nipun tuoreita yrttejä.

 

Koska vietetään hävikkiviikkoa, kysymys kuuluu: mitä tapahtuu yli jääneelle ruoalle? Ei hätää, kaapeista ilmestyy pian kippoja ja pussukoita, joissa keitto ja salaatti kulkevat kätevästi asukkaiden koteihin iltaruoaksi. Ja annetaanpa hävikkiongelman ratkaisuun myös toisenlainen vinkki.

– Jos ruokaa jää yli, voi kutsua naapurit kylään!

Setlementtiasuntojen asukas, kiinnostaako ekotoimikunta tai Green City Farm -toiminta? Ota yhteyttä asumiskoordinaattori Laura Hahkalaan, puh. 010 340 1330.

Koti ja pelto kaupungissa

Monissa taloyhtiöissä on pyykkitupa ja talosauna. Setlementtiasunnoilla on kumppanuusmaatila. Mistä oikein on kyse? Se ainakin on selvää, että kuokkavieraat ovat tervetulleita.

Oletko kuullut hyötykasvi-kuntoliikunnasta? Se poikkeaa kuntokeskusten tarjonnasta siten, ettei sitoutumista tai kuukausimaksuja tarvita. Sisätossujen sijaan tarvitset vain multaa kestävät kengät ja kiinnostuksen luomukasviksiin.

Perho liiketalousopiston Malmin kampuksen takana odottaa yllätys. Hiekkatien toisella puolella levittäytyy pelto ja siinä kasvimaa. Hehtaarin verran luonnonmukaisesti viljeltyjä vihanneksia ja kukkia seitsemässä eri lohkossa: kurpitsat, sipulit, salaatit, yrtit, juurekset, kaalit ja kukkaset.

Pellon laitamilta löytyy myös pieni mehiläistarha, joka tuottaa omaa hunajaa. Kaikki täällä on luonnonmukaisesti kasvatettu, ilman torjunta-aineita.

Kyseessä on Green City Farm, Perhon kumppanuusmaatila, jossa Setlementtiasunnot on yksi kolmesta yhteistyökumppanista.

Setlementtiasuntojen asumiskoordinaattori Laura Hahkala ja laatu-, ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen työssäoppimisjaksoa Setlementtiasunnoilla tekevä Marja Mesimäki tutustuvat Green City Farmin toimintaan. Puutarhuri Steven Lowndes kannustaa myös asukkaita mukaan.

 

Perhon puutarhuri Steven Lowndes katselee peltoa tyytyväisenä. Juuri nyt tiluksilla saa kulkea rauhassa, mutta kaikkein mieluisin näkymä on toisenlainen. Unelmien maatilalla viljellään ja nostetaan satoa yhdessä. Ja juuri niin Green City Farm toimii.

Peltoa ei ole jaoteltu vuokrattaviin lohkoihin, vaan idea on, että sen antimista voivat hyötyä kaikki mukana olevat toimijat. Esimerkiksi jokainen Setlementtiasuntojen asukas on tervetullut toimintaan oman innostuksensa ja jaksamisensa mukaan.

Kaikkia vihanneksia ei tarvitse ostaa kaupasta. Ne voi kasvattaa itse – vaikka kaupungissa asuisikin. Lowndes kannustaa asukkaita tulemaan tutustumaan peltoon.

– Voi vaikka varata ajan, ettei tarvitse harhailla pellolla yksin.

Asukkaat voivat myös suunnitella talolla tapahtuman, jossa kokataan yhdessä kauden luomukasviksista. Green City Farmin idea onkin, että luomukasviksia ja kukkasia käytetään osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukeviin tarkoituksiin.

Kauniita kukkia, eikö vain? Mutta tiesitkö, että ne ovat kaikki syötäviä?

 

Setlementtiasuntojen asukkaat voivat osallistua toimintaan monella tavalla siementen kylvöstä ja peltotöistä sadonkorjuuseen. Kasvisten ja kukkien kerääminen on ilmaista, eikä toiminta vaadi sitoutumista.

Pellon hyödyntämisestä on aina keskusteltava etukäteen viljelijän kanssa, sillä satoa on tarjolla tietty määrä Setlementtiasuntojen tarpeisiin.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä asumiskoordinaattori Laura Hahkalaan, puh. 010 340 1330.

Sadonkorjuujuhla kruunaa kasvukauden

Satokausi huipentuu lauantaina 14.9. järjestettävään Sadonkorjuujuhlaan, johon Setlementtiasuntojen asukkaat ovat tervetulleita. Tapahtumassa valmistetaan yhdessä pellon luomukasviksista ihania syysruokia. Ilmoittautumislomake löytyy Kerro-asukassovelluksesta.

Kokkailun lisäksi juhlassa keskustellaan ekotoimikunnan perustamisesta. Ajatuksena on muodostaa tulevien vuosien aikana ekologisuudesta vastaava toimikunta asukastoimikunnan rinnalle. Ryhmän toivotaan koostuvat aktiivisista ja vapaaehtoisista talon asukkaista, jotka kiinnittävät erityistä huomiota ympäristöönsä ja voisivat järjestää esimerkiksi erilaisia ekologisuuteen liittyviä asukastapahtumia.

Lisätietoa Green City Farmista löydät täältä.

Muista myös Green City Farmin koko perheen sadonkorjuumarkkinat.

 

Teksti ja kuvat: Suvi Pärnänen

Juha Kaakinen ja Satu Mehtälä ovat Setlementtiasuntojen hallituksen uudet vahvistukset

Setlementtiasunnot Oy:n hallitus on saanut riveihinsä kaksi uutta osaajaa, Juha Kaakisen ja Satu Mehtälän. Uudessa hallituksessa eivät jatkaneet Kari Hahl ja Tauno Tuomivaara.

Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen on kokenut innovatiivisten asuntoratkaisujen kehittäjä. Asunnottomuuden poistamiseksi asuntoja tarjotaan ja tuotetaan sekä asunnottomille että sosiaalisena asuntotuotantona. Y-Säätiö on 17 000 asunnon myötä suurin suomalainen asunnottomuustyöhön keskittynyt kansalaisjärjestö. Juha Kaakinen tunnetaan intohimoisena Asunto ensin -mallin ja kohtuuhintaisen asumisen puolestapuhujana myös kansainvälisesti.

KTM, toimitusjohtaja Satu Mehtälä on työskennellyt 25 vuotta eri yritysten ja organisaatioiden johtotehtävissä; mm. talous- ja markkinointijohtajan, viestintäjohtajan ja toimitusjohtajan tehtävissä. Kokemusta on myös rakennusalan yritysten johto- ja hallitustehtävistä (ZAO Lentek, YIT Oyj, Fira Group Oy ja Woodprime Oy). Hän on toiminut useissa luottamustehtävissä. Tällä hetkellä hän on Invalidisäätiön hallituksen puheenjohtaja ja Setlementtiliiton hallituksen jäsen. Hänellä on kokemusta myös kolmannen sektorin organisaatioiden ja yhteiskunnallisten yritysten toiminnasta.

Menestystä uudelle hallitukselle ja lämmin kiitos edellisille hallituslaisille!

 

Setlementtiasunnot Oy:n hallitus 2019–

 

Pentti Lemmetyinen
hallituksen puheenjohtaja
Suomen Setlementtiliitto ry

Heidi Nygren
hallituksen varapuheenjohtaja
Kalliolan Setlementti

Seppo Mäkinen
jäsen

Juha Kaakinen
jäsen

Satu Mehtälä
jäsen

Kari Vehmas
jäsen
asukasedustaja

Marja Haapanen
jäsen
asukasedustaja

Aki Sukkela
varajäsen
asukasedustaja