Kielet/Languages

 

Alppikylän Setlementtiasunnot täytti 10 vuotta

Alppikylän Setlementtiasunnot juhli lauantaina 6.5. syntymäpäiviään, sillä Alppikylän Nyyttipuiston talon valmistumisesta on kulunut kymmenen vuotta.

Asukasyhdistys järjesti merkkipäivän kunniaksi juhlat, johon osallistui runsaasti asukkaita ja myös kutsuvieraita.

– Aloitimme juhlan suunnittelun asukasyhdistyksessä noin kuukausi sitten. Ideana oli, että musiikki ja yhdessä oleminen ovat se oleellisin juttu, kertoo Seijamirjami. Hän on asunut talossa vuodesta 2016.

Trubaduuri Vihtori Maijanen esiintyi sisäpihalla.

Juhlassa olikin lämmin tunnelma ja yhteishenki. Piha oli koristeltu kierrätysmateriaaleista tehdyillä viireillä ja asukasparvekkeelta lainatuilla kukilla. Trubaduuri Vihtori Maijanen esiintyi pihalla keväisessä auringonpaisteessa, ja kuuntelijat istuivat penkeillä, joihin oli laitettu räsymatot lämmikkeeksi.

– Jokainen asukastoimikunnassa hyödynsi järjestelyissä vahvuuksiaan. Olemme koristelleet, leiponeet ja laittaneet syötäviä, sanoo Seijamirjami.

Kymmenvuotiskakku oli pian syöty.

Asukkaat auttavat toisiaan ja osallistuvat vapaaehtoistoimintaan

Setlementtiasuntojen Nyyttipuiston talon asukastila on ahkerassa käytössä. Asukaskäytön lisäksi siellä järjestetään ruoka-apua joka perjantai.

– Olin Pro Alppikylässä perustamassa ruokajakoa, ja asukastoimikunta lähti siihen innostuneesti mukaan, kertoo Seijamirjami.

Hävikkiruokakassien jako on toiminut asukastilassa pari vuotta.

– Viimeksi 108 henkilöä haki meiltä ruokakassin. Varsinkin korona-aikana määrä kasvoi, ja nyt Ukrainan sota on lisännyt sitä entisestään. Kokoamme kassit vapaaehtoisvoimin, Seijamirjami kertoo.

Asukkaat kuuntelivat pihalla trubaduuria. Vasemmalla Seijamirjami Kotkansiipi.

Asukkaat auttavat myös toisiaan tarpeen tullen.

– Korona-aikaan yhteisöllisyys korostui. Meillä on paljon yksinasuvia ihmisiä. Jos sattui sairastumaan koronaan, niin oli useampi ihminen, joka auttoi, toi ruokaa kaupasta. Ei jäänytkään yksin, Seijamirjami hymyilee.

Rinnekodin asukkaat osallistuvat toimintaan

Alppikylän Setlementtiasunnoissa on myös Rinnekodin tukiasuntoja kehitysvammaisille. Osa asukkaista osallistuu talon yhteiseen toimintaan.

– Meidän asiakkaidemme tuen tarve on hyvin yksilöllinen. Osa asiakkaistamme tarvitsee hyvin vahvaa tukea kaikilla elämisen osa-alueilla, kun osa taas on hyvinkin itsenäisiä, kertoo palveluyksikön johtaja Eveliina Nyholm Rinnekodista.

– Asumisen tavoitteena on tarjota asukkaalle yksilöllistä, oman näköistä elämää ja palvelua, joka tukee hänen elämäänsä. Arjen taitojen harjoitteleminen on yksi osa oman elämän osallisuutta. Asukkaalle tarjotaan riittävä tuki asioiden tekemiseen, samalla kun harjoitellaan itsenäisempää arjen suoriutumista, Nyholm toteaa.

Hänen mukaansa Rinnekodin asukkaat ovat viihtyneet hyvin Alppikylässä.

– Asiakkaillamme on samanlainen oikeus valita asuinpaikkansa kuin kenellä tahansa muullakin henkilöllä. Toimintayksikössä on hyvin pieni vaihtuvuus. Kertoisikohan sekin tyytyväisyydestä?