Apua, rahat eivät riitä vuokraan! Mitä voin tehdä?

Apua, rahat eivät riitä vuokraan! Mitä voin tehdä?

Elämä ei aina mene niin kuin Strömsössä. Rahavaikeuksista on tärkeää uskaltaa puhua, sillä ratkaisuja on monia.

 

Vuokranmaksu lähestyy, mutta tilillä on vain muutama kymppi. Mitä ihmettä nyt pitäisi tehdä? Setlementtiasuntojen yhteisökoordinaattori Niklas Ekebom kannustaa ottamaan tilanteen rohkeasti puheeksi. Erilaisia vaihtoehtoja on monia.

Helpoin tilanne on silloin, kun asukas nostaa asian esille ennen kuin velkaa on ehtinyt kertyä. Tällöin vuokranmaksupäivää voidaan siirtää, eikä karhukirjeitä tarvitse turhaan lähetellä.

Jos vuokria on jo ehtinyt jäädä rästiin, voidaan tehdä maksusuunnitelma. Siinä velka maksetaan erissä korkeintaan kuuden kuukauden sisällä normaalin vuokran lisäksi. Moni haluaa mahdollisimman pienen kertaerän, mutta rästit voi maksaa pois nopeamminkin.

Kuuden kuukauden jälkeen tehdään tilannekartoitus. Ekebomin mukaan puoli vuotta on useimmille riittävän pitkä aika vuokrarästien kuittaamiseen. Joskus käy niin, että samalla henkilöllä talousvaikeudet uusiutuvat ja tulee tarve tehdä uusi maksusuunnitelma.

– Tämä ei haittaa, Ekebom lohduttaa.

Tärkeintä on, että suunnitelma tehdään ja ongelmaa ratkotaan yhdessä.

Omaa taloudenhallintaa helpottaa, kun tuloista maksaa aina ensin perusmenot, eli vuokran, sähkön ja puhelinlaskun.

 

Hyvä ilmapiiri kannustaa puhumaan

Ekebom työskentelee Malmin Setlementtiasunnoilla. Siellä asukkaita on opiskelijoista eläkeläisiin ja monista eri kulttuureista. Hän näkee yhteisökoordinaattorin roolin todella tärkeänä.

– On merkittävä asia, että ihmisillä on tuttu henkilö, jonka kanssa puhua. He uskaltavat tulla herkemmin puhumaan, kun ei ole vain joku kasvoton ihminen puhelimen päässä.

Malmilla asioiminen on todellakin tehty helpoksi, sillä yhteydenottotapoja on tarjolla koko paletti. Jos kasvokkain puhuminen jännittää, yhteisökoordinaattorille voi myös soittaa, lähettää tekstiviestiä tai viestitellä Kerro-asukassovelluksen, Facebookin Messengerin tai WhatsAppin kautta.

Ekebom kehuu Malmin asukkaita erityisen toimivasta naapuriavusta.

– Naapurit jeesaavat toisiaan. He tulevat kertomaan, että tällä ja tällä tyypillä on jotain hankaluuksia, voisitko auttaa. Tulee tiedonmurusia, joihin voi tarttua.

Yhteisöllisyys on muutenkin Setlementtiasuntojen rikkaus. Taloissa on aina yhteinen olohuone, joka taipuu paitsi arkiseen lehdenlukuun, myös juhlapyhien tapahtumiin.

Ekebomin mukaan erityisesti vanhukset jäävät helposti yksin kotiin, eikä kaikilla ole sukulaisia tai ystäviä. Tällöin kupillisesta kahvia yhteisessä olohuoneessa voi tulla päivän kohokohta.

– Joillekin tämä voi olla koko viikon ainoa sosiaalinen kontakti.

Talon hyvä ilmapiiri ja helposti lähestyttävä yhteisökoordinaattori luovat luottamusta ja yhteisöllisyyden tunnetta. Tällöin on helpompaa uskaltautua puhumaan niistä ikävimmistäkin asioista.

 

Älä jää yksin

Rahasta puhuminen on vielä monille tabu, mutta Ekebomin mukaan asia on hiljalleen muuttumassa. Pärjääminen ja oma koti ovat tärkeitä asioita, ja vaikeudet niiden kanssa koetaan helposti epäonnistumiseksi. Leimaantumisen pelko elää sitkeässä.

Omaa tilannetta ei paranna se, jos jää yksin murehtimaan. Kun tulee avoimesti kertomaan, että nyt on hankaluuksia vuokranmaksun kanssa, on helpompi lähteä yhdessä miettimään ratkaisuja.

– Tämä osoittaa nimenomaan luotettavuutta. Ei ole mikään häpeä, jos on vaikeuksia elämässä.

 

Lisää vinkkejä taloudenhallintaan löytyy muntalous-projektin työkirjasta.

 

 

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.