Kielet/Languages

 

Asumisen arkea Setlementtiasunnoissa – joko olet nähnyt uuden minisarjan?

Setlementtiasuntojen 4-osaisessa Youtube-sarjassa asukkaat kohtaavat toisiaan erilaisissa arjen tilanteissa. Miten sujuu pippalot kerhotilassa? Entä pahvilaatikoiden rutistustalkoot roskiksella? Sarjan on tuottanut Metropolian elokuvan ja television tutkinto-ohjelman opiskelijaryhmä.

Setlementtiasunnot ja Metropolian elokuvan ja television tutkinto-ohjelman 3. vuosikurssin opiskelijat käynnistivät yhteistyön syksyllä 2021. Tarkoituksena oli tehdä Setlementtiasuntojen käyttöön neljä videota, joissa kerrotaan asumisesta setlementtiasunnoissa.

Työelämäyhteistyö kuuluu kiinteästi ammattikorkeakoulun koulutukseen. Sitä toteutuu useissa muodoissa, joista yksi on työelämäprojektien toteuttaminen. Opiskelijat toteuttivat Tilaustyö-opintojaksolla tilaajan toiveiden mukaisen videosarjan yrityskäyttöön. Oikealla tilaustyöllä on tässä vaiheessa opintoja suuri merkitys. Se tuo mukaan projektiin määrätietoisuutta ja ammattimaisuutta.

Videoita ideoitiin yhdessä Setlementtiasuntojen tiimin kanssa, ja säännöllisin väliajoin käytiin projektia yhdessä läpi. Projektin edetessä käsikirjoitus hioutui tilaajan vision mukaiseksi, kuitenkin niin, että tuotantotiimin kädenjälki myös sai tilaa.

”Työelämäprojektit valitaan nimenomaan siltä pohjalta, että liikkumavaraa on riittävästi toteutuksen suunnittelussa. Joka kerta on ilo huomata miten luovasti tekijät lähtevät projekteja ideoimaan ja toteuttamaan. Opiskelijat uskaltavat olla rohkeita, ja oppia tulee nimenomaan siitä, että sopeutetaan rohkeitakin ideoita tilaajan tarpeisiin sopivaksi”, kertoo tutkinto-ohjelman tuottaja ja opiskelijaryhmän ohjaaja Arto Tuohimaa Metropoliasta.

Tuotantotiimiin kuului mm. käsikirjoittaja, ohjaaja, tuottaja, kuvaaja, leikkaaja, äänisuunnittelija ja valaisija. Koko työryhmän koko oli 20 tekijää. Opiskelijoiden roolit tuotannossa määräytyivät luontevasti heidän oman opintokokonaisuuden ja kiinnostuksen kohteiden mukaan. Kuvauspäivinä mukaan liittyivät näyttelijät ja avustajat.

Joulukuussa videot olivat valmiit ja ne esiteltiin tilaajalle, joka oli lopputulokseen erittäin tyytyväinen.
”Video on tänä päivänä yksi tärkeimmistä keinoista kertoa tarina, ja nyt meillä käytössämme kokonainen videosarja. Voimme nyt ylpeydellä lähteä kertomaan ystävällisestä Onnista ja setlementtiasumisesta näillä laadukkailla videoilla”, iloitsee kehityspäällikkö Marja Mesimäki Setlementtiasunnoilta.

Myös Metropolialla oltiin projektiin ja sen lopputulokseen hyvin tyytyväisiä.

”Prosessi oli varsin opettavainen sen suhteen, miten monta asiaa täytyy huomioida tämän kaltaisessa tuotannossa toimivan ja onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi”, toteaa Arto Tuohimaa.

”Setlementtiasuntojen projekti oli meille tekijöinä tosi houkutteleva, koska tilaaja antoi meille riittävästi tilaa tuoda omaa visiota projektiin ja luotti meihin toteutuksessa. Kommunikointi tilaajan kanssa oli vaivatonta ja näytti ehdottomasti tilaustöiden parhaat puolet”, kertovat opiskelijat.

Setlementtiasuntojen toimintaan tutustunut työryhmä arvosti setlementtiasumisessa erityisesti sitä, että tilat tarjoavat otolliset olosuhteet uusien yhteyksien luomiseen asukkaiden välille.

Setlementtiasunnot kiittää Metropolian tuotantotiimiä ja sen vetäjää Artoa hienosti sujuneesta projektista ja sen hilpeästä lopputuloksesta! Toivotamme myös menestystä tulevaisuuden media-ammattilaisille!

Videot:

Video 1 https://youtu.be/PKM8UcupLK0

Video 2 https://youtu.be/sR9LhFjZfAs

Video 3 https://youtu.be/IObyTbTfR7Y

Video 4 https://youtu.be/MsLKa1UrY_U