Kielet/Languages

 

Esittelyssä Setlementtiasuntojen hallituksen jäsenet

Yhteisöllinen setlementtitalo

Yksi kotoilee, toinen kierrättää, kolmas pyöräilee… Millaista väkeä istuu Setlementtiasuntojen hallituksessa? Nyt tutustumme ihmisiin yrityksen takana.

 

Setlementtiasunnot Oy on setlementtiliikkeen oma yhtiö. Sen tarkoitus on setlementtiarvojen mukaisella tavalla rakentaa vuokrattavia, yhteisöllisiä, ekologisia ja kohtuuhintaisia koteja ihmisille. 

”Ajattelemme, että koti on paljon muutakin kuin huoneisto”, kertoo Setlementtiasuntojen hallituksen puheenjohtaja Pentti Lemmetyinen ja jatkaa: 

”Hyvä koti on miellyttävässä paikassa ja sitä ympäröi hyvä naapurusto. Meidän mielestämme hyvässä naapurustossa ihmiset välittävät toisistaan ja huolehtivat yhteisistä kotitaloistaan ja pihoistaan.”  

Ihmiskasvoisellakin yhtiöllä on oltava kova ydin. Rakennushankkeet pitää suunnitella ja toteuttaa, talouden reunaehtoja on noudatettava, asukasdemokratia on turvattava, yhtiön prosessien on oltava tarkoituksenmukaiset ja kustannustehokkaat, lainoittajan ja rahoittajan ehtoja ja säädöksiä on noudatettava ja hyvän hallinnon periaatteita on noudatettava kaikessa toiminnassa.

Tässä kovassa ytimessä tekee työtään yhtiön hallitus. Hallituksen vastuulla on huolehtia siitä, että yhtiön toiminta vastaa omistajan yhtiölle asettamia toiminnallisia ja arvolähtöisiä tavoitteita.

Mutta millainen on Setlementtiasuntojen hallitus? Pyysimme heitä kertomaan, mitä kirjaimet KOT ja I heille merkitsevät. 

Henkilöt vasemmalta oikealle ovat: alarivissä Satu Mehtälä, toisessa rivissä Heidi Nygren, kolmannessa rivissä Juho Kaivosoja, Pentti Lemmetyinen ja Marjo Lassila sekä ylärivissä Venla Bernelius ja Pekka Averio.

Etäkokouskuvan alarivissä istuu Satu Mehtälä, jolle 

K tarkoittaa kuntoilua, 
O oikeudenmukaisuutta, 
T tekoja ja 
I iloa. 

Satu kertoo Setlementtiasuntojen arvoista, taloudellisuudesta ja ekologisuudesta. Omassa elämässään hän kertoo näiden arvojen kulkevan käsi kädessä. Satu kertoo kierrättävänsä kaiken, mitä voi ja ostavansa vain hyvin harkiten uutta. Hän kertoo myös vaihtavansa sisustustekstiilejä, esimerkiksi verhoja ja mattoja, harvoin. 

”Johtuuko sitten taloudellisuudesta, ekologisuudesta vaiko siitä, että olen laiska sisustaja… Ehkä mukana on vähän kaikkea”, hän lisää hymyillen.

 


Satun yläpuolella istuu hallituksen varapuheenjohtaja Heidi Nygren, joka edustaa Kalliolan Setlementti ry:tä. Yhtiökokous on aivan lähiaikoina valitsemassa uuden jäsenen Heidin tilalle Heidin keskittyessä muihin tehtäviin.

 


Heidin yläpuolella istuu vasemmalla asukasedustaja Juho Kaivosoja. Näin Juho kuvaa kysyttyjen kirjainten merkitystä itselleen:

 

K niin kuin Kokkola, jossa olen asunut suurimman osan lapsuudestani ja nuoruudestani, ja jossa asuu myös iso osa suvusta. 
 
O niin kuin oma. Jotain omaa pitää ihmisellä olla – minulle oma koti on tärkeä. Enkä tarkoita omistamista, lasken vuokrakotinikin omaksi. Tärkeää on, että saa oven lukkoon ja oman rauhan, siinä seurassa kuin itse haluaa. 
 
T niin kuin turvallisuus. Kotona ja sen ympäristössä on tärkeää voida tuntea olonsa turvalliseksi. Kaikki eivät koe samoja asioita turvallisiksi tai turvattomiksi, joten toisten kuunteleminen on näissä tärkeää. 
 
I niin kuin ihmiset. Viihdyn yksinäni, mutta siitä huolimatta en pärjäisi ilman toisia ihmisiä.

  

”Onni on hyvä naapuri” kuuluu Setlementtiasuntojen motto. Mottoa miettiessään Juho toteaa, että ystävänsä voi valita, naapureitaan yleensä ei. Tämä asettaa haasteita Setlementtiasuntojen asukasvalinnalle ja vaatii aktiivista otetta häiriöilmoituksiin. 

Juho vannoo pyöräilyn nimeen. Se on ekologista liikkumista. Juho toivoisi pyörille enemmän huolto- ja säilytystilaa. Hän lisää kuitenkin kokemuksesta tietävänsä, että tarvittaessa renkaan vaihtaminen ja paikkaaminen onnistuu toki jopa yksiön eteisessä.

 


Juhon vieressä kuvassa on Suomen Setlementtiliiton toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen. Pentille 

K  tarkoittaa kiitollisuutta, 
O  oikeudenmukaisuutta, 
T  tahtoa ja 
I  ihmisyyttä. 

Yhteiskunnallisena yrityksenä Setlementtiasunnot Oy on ratkaisemassa yhteiskunnan rakennemuutoksesta johtuvia haasteita. Pentti kertoo kaupungistumisen, siirtolaisuuden, eriarvon lisääntymisen yhteiskunnassa ja kestävän kehityksen tavoitteiden olevan keskeinen osa yhtiön toimintalogiikkaa. 

”Arvoliiton jäsenenä noudatamme yhteiskunnallisen yritystoiminnan slogania Oikein Hyvää Bisnestä”, Pentti kertoo, ja täsmentää: 

”Niin että kaikki kolme sanaa kirjoitetaan isolla alkukirjaimella.”

 


Pentin oikealla puolella kuvassa istuu asukasedustaja Marjo Lassila. Marjokin löytää kirjaimille omat merkityksensä: 

K niin kuin koti, 
O niin kuin onnellisuus, 
T niin kuin terveys, 
I niin kuin ilo ja ihana Isabella, 6-vuotias tyttö. 

Setlementtiasumisessa tärkeää on yhteisöllisyys. Marjon mukaan se on yhdessä tekemistä ja toimimista, osallistumista ja luottamusta. Yhteisöllisyys synnyttää avarakatseisuutta, uusia tuttavuuksia, ystävyyksiäkin, yhteisiä erilaisia tilaisuuksia ja kuten Marjo kuvaa ”jonkinlaista me-henkeä samassa talossa asuvien kesken”.

 


Kuvassa ylärivissä vasemmalla istuu Venla Bernelius. Venlalle koti-sanat kirjaimet linkittyvät kaikki kotiin: 

K niin kuin kirjat ja kasvit. Ne tekevät minulle kodin – ja parasta on käpertyä kesäisin parvekkeen viidakon varjoon lukemaan hyvää kirjaa.  

O niin kuin ovi. Kodin ovi on aina ihana avata sinne tullessa pitkän päivän jälkeen, ja toisaalta se on aina auki ystäville.  

T niin kuin tee. Kuuluu yhteen kodin, kirjojen, kukkien ja ystävien kanssa, ja tarjoaa rauhallisen hetken ja kodin tuoksun. 

I niin kuin iltarusko. Olohuoneemme ikkunasta näkyy auringonlasku naapuritalojen kattojen taa, ja ikkunat muuttuvat iltaisin kuin maalaukseksi, joka on aina erilainen. 

Venla toivoo Setlementtiasuntojen yhteisöllisyyden ruokkivan kaupunkielämän iloa ja omaan taloon syntyvää kylää. Lähiyhteisö kannattelee arjen yhdessä tekemistä ja turvallisuutta. Venla muistuttaa, että yhteisöllisyys mahdollistaa osaltaan myös ekologista asumista. Naapureiden kesken voi lainata ja vuokrata tavaroita ja työkaluja, ja yhdessä voidaan organisoida vaikkapa kierrätystempauksia. Yhteisöllisyydessä on myös ekologista voimaa.

 


Venlan vieressä kuvassa on Pekka Averio. Pekka on myös valinnut sanat kirjaimille: 

K tulee kodista, 
O omaisista, 
T työstä ja 
I ihmisistä. 

Pekan mielestä hyvä naapuri on sellainen, jonka kanssa tulee hyvin toimeen ja joka kunnioittaa toisten kotia ja rauhaa.

”Tällä tavoin yhdessä tekemällä saadaan aikaseksi hyvä naapurusto ja yhteisö, joissa kaikilla on mukavaa ja turvallista asua”, Pekka tiivistää.

 


”Kaupungit eivät ole vain taloja, eivätkä talot vain seiniä – ihmiset tekevät kaupungin, ja ihmiset tekevät kodin. Naapurien kanssa rakennetaan se yhteisö, jossa apua annetaan ja tarjotaan, ja jonka osana on oma, onnellinen koti.” 
– Venla Bernelius 


Nuijan kopautus − Setlementtiasuntojen hallitus on puhunut. Hyvä naapurusto on hallituksen mielestä turvallinen ja sellainen, joka toivottaa asukkaat tervetulleeksi. Setlementtiasunnot luo puitteita hyvälle naapuruudelle ja uusien kotiseutujen syntymiselle.

 

Yhtiön vuokraamat asunnot ovat koteja. Koti-sana muodostuu neljästä kirjamesta. Mitä nuo kirjaimet merkitsevät itsellesi?