Setlementtiasunnot on hyvin huolissaan uuden hallitusohjelman vuokra-asuntolinjauksista.
– Koti ja sen ympärillä oleva yhteisö ovat hyvän elämän alusta. Kodin määräaikaistaminen luo turvattomuutta ja juurettomuutta, Setlementtiasuntojen toimitusjohtaja Suvi Tuomala sanoo.
Uuden hallituksen on tarkoitus palauttaa kohtuuhintaisiin vuokra-asuntoihin tulorajat ja tehdä ARA-asuntojen vuokrasopimuksista määräaikaisia. Tämä horjuttaa vakavasti asumisen pysyvyyden perusperiaatetta sekä asukkaan turvallisuuden tunnetta pitkäaikaisesta kodista.
– Tulorajat ja määräaikaiset vuokrasopimukset muodostavat myös kannustinloukkuja, Tuomala muistuttaa.
Asukkaan ei ole kaikissa tilanteissa kannattavaa ottaa parempipalkkaista työpaikkaa vastaan, jos hän samalla menettäisi kohtuuhintaisen kotinsa. Asumistuen muutokset heikentävät entisestään vuokralaisen asemaa.
Rakentamiskustannusten nousu näkyy vuokrissa
Hallitusohjelman tavoitteissa mainitaan, että uusien vuokra-asuntojen rakentamisessa otetaan käyttöön takausmaksu.
– Tämä nostaa vääjäämättä asukkaan vuokraa, koska uusien asumiskohteiden kustannukset nousevat, arvioi Tuomala.
Myös erityisryhmien asuntokohteiden rakentamiseen on jatkossa luvassa heikennyksiä. Hallitusohjelman tavoite sujuvoittaa kaavoitusta on sitä vastoin kannatettava päämäärä.
Hallituksen tavoitteena on asuntomarkkinoiden toimivuuden edistäminen samalla, kun se vähentää ARA-asuntotuotantoa. Kohtuuhintaista asumista edistetään hallitusohjelmassa vapaarahoitteisella asuntokannalla.
– Kumpiakin toimijoita tarvitaan. Yleishyödyllisillä toimijoilla on kuitenkin keskeinen rooli segregaation estämisessä ja alueiden eriytymisen ehkäisyssä. Hetkellisillä säästöillä voidaan rakentaa kauaskantoisia sosiaalisia haasteita, Tuomala sanoo.
Iäkkäiden yhteisöllinen asuminen hyvä tavoite
Positiivista hallitusohjelmassa on katseen kääntäminen senioriasumisen vaihtoehtoihin: ikääntyneiden asumiseen peräänkuulutetaan yhteisöllisen asumisen ratkaisuja.
– Me yhteisöllisen asuminen edelläkävijänä pidämme ehdotusta hyvänä pelinavauksena. Suurin osa iäkkäistä ihmisistä haluaa asua mahdollisimman pitkään omassa kodissa mutta turvallisesti. Yhteisölliset ratkaisut, yhteisön tuki ja sosiaaliset kontaktit helpottavat merkittävästi iäkkään henkilön kotona asumista, Tuomala toteaa.