Kielet/Languages

 

Hawaijilaisten ryhmä tutustui Jätkäsaaren sukupolvien kortteliin

Hawaijilaisten ryhmä vieraili Helsingin Jätkäsaaressa kesäkuun puolivälissä. He tutustuivat palkittuun sukupolvien kortteliin Länsisatamankatu 34:ssä osana kohtuuhintaisen asumisen tutustumismatkaa.

Kierros aloitettiin sisäpihalta: samassa pihapiirissä sijaitsevat Setlementtiasuntojen vuokratalo, Hitas-omistusasuntojen talo sekä HOAS:in opiskelijatalo. Asukkaat voivat kulkea rakennuksesta toiseen pohjakerroksen kautta ja käyttää kaikkia yhteistiloja vaivattomasti.

Pihalla sijaitseva jätteenkeräys- ja kierrätysjärjestelmä maanalaisine putkineen herätti vieraissa ihastusta. He olivat myös uteliaita näkemään saunan, joka sijaitsee Setlementtitalon ylimmässä kerroksessa, kattojen yllä.

Asukastila.

Väestösuojat puhuttivat

Seurue kävi katsomassa niin asukkaille yhteistä pesutupaa, asukastilaa, kuntosalia, verstasta kuin bändihuonetta.

– Pidän korttelin monien sukupolvien ja asukasryhmien yhteiselosta, se on hyvin ainutlaatuista. Pidän myös rakennuksen ja asuntojen selkeydestä, korkeista katoista sekä yhteisistä tiloista. Täällä on varmasti hyvin mukava asua, totesi vieraista Hakim Ouansafi.

Väestösuojat olivat vieraille uusi asia, josta riitti kysyttävää. Meillä Suomessahan ne ovat lain mukaan pakollisia. Esitellyssä talossa väestösuojaa käytetään pyöräkellarina.

– Muistattehan, minkä valtion kanssa Suomi on rajanaapuri, selitti väestösuojia Kenna StormoGipson, joka toimi hawaijilasten ryhmän matkanjohtajana.

Yhteisölliset tilat saivat kiitosta

Kierroksen aikana selvisi, että Hawaijilla vuokrat ovat noin kolminkertaiset Setlementtiasuntojen vuokriin verrattuna. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) johtaja Jarmo Lindén oli mukana tutustumiskäynnillä. Hän kertoi käytännöistä, joilla valtio tukee Suomessa vuokra-asumista.

– Meillä Setlementtiasunnoilla jokaisella talolla on asumiskoordinaattori, jonka tehtävänä on asumisneuvonta ja yhteisöllisyyden vahvistaminen. Tässä on hänen työhuoneensa, esitteli oppaana toiminut Juuso Lökfors, kun kierros lähestyi loppuaan.

Seurueesta juuri asumiskoordinaattorin palvelut olivat kaikkein kiinnostavimpia. Nämä tukevat ihmisiä tarvittaessa hankalissakin elämäntilanteissa ja siirtymävaiheissa.

– Meillä ei ole näitä palveluja Hawaijilla. Kiinnostavaa on myös se, että kaikki asukkaat ovat tasa-arvoisia. Meillä erotellaan ihmiset rodun ja tulojen mukaan. Itse rakennukset ovat sitten ihan toisesta maailmasta – niiden arkkitehtuuri on kaunista, Summer Lee Yadao ja Desiree Graham sanoivat.

Sukupolvien korttelin muodostavat Setlementtiasuntojen vuokratalo (vas.), Hitas-omistusasuntojen talo sekä HOAS:in opiskelijatalo.