Kielet/Languages

 

Helsingin Postipuistoon rakennetaan vuokrakerrostalo, jossa on turvallista ikääntyä

Monisukupolvisen asumisen taloon rakennetaan 88 ARA-tuettua vuokra-asuntoa, joista 17 on tarkoitettu erityisesti ikääntyneille. Talo sijaitsee Pohjois-Pasilan Postiljooninkadulla lähellä monipuolisia palveluja ja virkistysalueita.

Kohteelle on saatu yhteiskunnallinen rahoitus, jonka myöntää Kuntarahoitus. Yhteiskunnallista rahoitusta voidaan myöntää investointihankkeille, joilla on positiivisia vaikutuksia ympäristöönsä ja sen yhteisöön: ne edistävät yhdenvertaisuuden, yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin tai alueen elinvoiman toteutumista. Yhteiskunnallisen rahoituksen ehdot ovat muutoin samat kuin Kuntarahoituksen muussakin rahoituksessa, mutta se on asiakkaalle hieman tavallista lainaa edullisempaa.

Kuva: Arkkitehtitoimisto Inaro

Talon suunnittelussa on otettu huomioon erityisesti ikääntyvien tarpeet: arjen sujuvuus, turvallisuus ja orientoituminen talon eri tiloissa ja pihalla. Setlementtiasunnot on tehnyt tässä yhteistyötä Metropolia AMK:n kanssa; monialainen opiskelijaryhmä on tuottanut ehdotuksia ikä- ja muistiystävälliseen asuinympäristöön. 

Rakennustyöt lähtivät käyntiin marraskuussa 2020, ja valmista tulee keväällä 2022.​

Kuva: Arkkitehtitoimisto Inaro
Talon sisäreitit ja yhteistilat tukevat monisukupolvisia kohtaamisia

Asukkaille on tarjolla monipuolisia yhteistiloja, kuten asukastila keittiöineen sekä kattokerroksen sauna- ja kerhotilat. C-portaan asuntojen erikoisuus on maantason asunnot, joihin liittyy kadulle isoin ikkunoin avautuvat työtilat. 

Ikääntyneille ja etenevää muistisairautta sairastaville henkilöille varatut asunnot sijaitsevat A- ja B-rapussa tavallisten asuntojen joukossa. Pääsisäänkäynnin yhteydessä on yhteisöaula ja siihen liittyvä yhteisötila, jossa naapurit kohtaavat luontevasti toisiaan. Porrashuoneiden väritykset auttavat tunnistamaan oman kotirapun. 

Postipuiston Setlementtiasunnoilla pilotoidaan Ønskebo-ikäteknologiaa, jolla tuetaan vanhusten turvallista kotonaoloa mahdollisimman pitkään. Talon erityisryhmä-asuntoihin asennetaan turvallisuusantureita ja tabletit mm. vaivattomaan yhteydenpitoon omaisten kanssa.​ 

Koko korttelin pihan teemana on metsäinen aukio, jossa polut johdattelevat eri oleskelu- ja leikkialueille 

Korttelipihasta muodostuu naapuruston yhteinen olohuone, josta löytyy aktiivisia leikkiin tarkoitettuja alueita, aukiomaisia pelailuun käytettävissä olevia osia sekä rauhallisempia oleskelunurkkauksia.

Alue rajautuu pohjoisessa Metsäläntiehen, idässä Veturitiehen ja lännessä Keskuspuistoon. Postipuiston Setlementtiasunnot sijaitsee keskeisellä paikalla. Aivan talon viereen rakentuu myöhemmin naapurustokeskus Postivarikko ja alueen keskusaukio Rullakkotori. Myös päivittäistavarakaupalle on paikka Postivarikon pohjoispuolella. Lähikoulu Kustinpolun varrella on vain muutaman sadan metrin päässä. 

Hanke toteutetaan yhteistyössä Fira Oy:n kanssa ja sen on suunnitellut arkkitehtitoimisto INARO. 

Lisätietoja hankkeesta saa rakennuttajajohtaja Lauri Isotalolta: lauri.isotalo@setlementtiasunnot.fi 

Lisätietoa Kuntarahoituksen yhteiskunnallisesta rahoituksesta Kuntarahoituksen sivuilta.

Asukkaaksi Postipuiston Setlementtiasuntoihin voi hakea kuka tahansa henkilö, ruokakunta tai perhe. Kohteen erityisasuntoihin on erillinen asukasvalinta. Asukasvalinnassa noudatamme ARA:n ehtoja asunnon tarpeen kiireellisyydestä ja varallisuusrajoista. Hakemisesta asukkaaksi tiedotamme alkuvuodesta 2022 kotisivuillamme.

Setlementtiasunnot on ARA:n hyväksymä yleishyödyllinen vuokrataloyhtiö, jolla on 19 taloa pääosin pääkaupunkiseudulla. Yritys on perustettu vuonna 2000 ja sen omistaa Setlementtiliitto ry ja Kalliolan Setlementti.Artikkelia päivitetty 4.3.2021, lisätty tiedot yhteiskunnallisesta rahoituksesta.