Kielet/Languages

 

Lontoon senioriasunnoissa tuetaan myös yhteisöllisyyttä

Setlementtiasunnot tutustui englantilaisiin senioriasumisen ratkaisuihin toukokuussa 15.-18.5. osana Tulevaisuuden senioriasumisen hanketta (TULE). Meiltä matkalla olivat mukana Suvi Tuomala ja Katri Kaukinen.

He kävivät myös Toynbee Halilla, setlementtiliikkeen synnyinsijoilla.

– Oli hienoa nähdä, että korttelipihan ja yhteisöllisyyden tukeminen olivat lähtökohtina talojen suunnittelussa. Asukkaiden kommentit ja ajatukset asumisesta vahvistavat meidän ajatustamme yhteisöllisen asumisen tarpeesta ja merkityksestä asukkaille, toteaa Suvi Tuomala.

He tutustuivat mm. Appleby Blue Almshouseen, jossa on paljon yhteistiloja ja kohtaamisia helpotetaan yhteistilojen, pihan ja luhtikäytävän avulla. Korttelin keskellä on yhteispiha ja katolla viljelmiä.

– Oli mukava käydä tutustumassa monipuolisiin kohteisiin ja huomata, että moni asia toteutuu jo nyt meidän omissa kohteissamme. Luonto on Lontoon rakentamisen keskiössä. Asukkaille on etuoikeus saada asunto yhteisöllisestä + 55-vuotiaiden talosta. Asukkaat olivat hyvin iloisia ja kertoivat mielellään asumisestaan, Tuomala muistelee.

Myös Katri Kaukiselle jäi vahvasti mieleen, että Lontoossa ikääntymistä ei nähdä huonona asiana.

– Ikääntyneille ihmisille rakennettujen talojen suunnittelussa otetaan huomioon se, että samassa asunnossa voi viettää tavanomaista työssäkäyvän elämää, mutta jatkaa asumista myös sen jälkeen, kun tarvitsee esimerkiksi apuvälineitä tai muita palveluita.

– Matkalla mukana olleiden kollegoiden kanssa käydyt keskustelut vahvistivat sitä, että samanlaisia haasteita on kaikkialla. Ilahduttavaa, että niihin pyritään yhdessä löytämään toimivia ratkaisuja, Kaukinen sanoo.

Lue lisää matkasta TULE:n sivuilta