Kielet/Languages

 

Mielenmaisema on asukkaiden itse tuottama valotaideteos

Borgströminmäen Setlementtiasunnoilla on nähtävillä valotaideteos, jonka tuottajina ovat talon asukkaat ja aiheina heille merkitykselliset kuvat.

”Mielenmaisema” on yhteisöllinen valotaideteos, jonka visuaalinen sisältö on Setlementtiasuntojen asukkaiden tuottamaa. Valotaiteilija ja muotoilija Reija Pasanen on suunnitellut teoksen osaksi Kruunuvuorenrannan alueen valotaiteen kokonaisuutta.

Mielenmaisema-valoteos muodostaa muuntuvan visuaalisen maiseman, joka rakentuu asukkaiden valokuvista tai muilla keinoilla kuvitetuista kuva-aiheista. Sisältöä teokseen ovat tuottaneet kaikenikäiset Setlementtiasuntojen asukkaat.

Valoteoksen visuaalinen kuvasto heijastelee teemoja, jotka liittyvät asukkaille merkityksellisiin tai muuten läheiseltä tuntuviin paikkoihin tai asioihin. Näitä ovat esimerkiksi kaipuu lapsuuden kotipaikkaan tai mummolaan sekä turvallisuuteen ja hyvään oloon liitettäviä asioita.

Asukkaat ovat valinneet itselle sopivan kuvan, joka heidän mielestään kuvastaa teoksen teemaa. Taiteilija on koostanut kuvista muuntuvan visuaalisen kokonaisuuden, joka esitetään näyttötaululla.

Teos sijaitsee Setlementtiasuntojen Borgströminmäen kohteen sisäänkäynnin yhteydessä, osoitteessa Koirasaarentie 19, 00590 Helsinki. Se on kaikkien nähtävissä Koirasaarentien suunnalta katsottuna.

Teos on toteutettu LED-näyttötekniikalla, jota käytetään yleisesti mm. mainostauluissa. Toisin kuin yleensä näyttötauluissa, teoksessa kuvat piirtyvät esiin pehmentävän kalvon takaa. Tämän lisäksi teoksen valaistusvoimakkuus säädetään siten, ettei häiritsevää valoa heijastu alueelle.

Teos on päällä asukkaiden toiveiden mukaisesti.