Kielet/Languages

 

Mitä Setlementti tarkoittaa?Asuntojemme tarina on osa kansainvälisen setlementtiliikkeen tarinaa. Setlementtiliike syntyi Englannissa 1800-luvun lopulla, kun joukko yliopisto-opiskelijoita havahtui siihen että slummiutuminen, sosaalinen pahoinvointi ja syrjäytyminen lisääntyi teollistumisen myötä. ToHe perustivat kansalaiskeskuksia, joissa tarjottiin koulutusta ja tukea sosiaalisten ongelmien kanssa kamppaileville. Setlementtityön ideologia perustuu yhteisöllisyyden voimistavaan vaikutukseen sekä yksilöllisyyden ja moninaisuuden arvostamiseen kaikessa toiminnassa. Setlementtiliike sitoutuu erityisesti vaikeimmassa tilanteessa olevien ihmisten aseman edistämiseen.

Kalliolan Setlementtitalo, Helsinki

Ensimmäinen setlementti, Toynbee Hall, perustettiin 1884 ja se toimii edelleen itäisessä Lontoossa.

The starting point of the work was trust in the own ability of people and communities to solve problems. The same premise still applies to our operations.

Kansainvälinen Setlementtiliitto perustettiin 1926. Sillä on 10,000 jäsentä. Ensimmäinen Lontoon-tyylinen setlementti, Kalliola, perustettiin Suomessa Kallioon Helsinkiin vuonna 1919. Tänäänkin Setlementtiasuntojen toimisto sijaitsee Kalliolan setlementtitalossa.

Setlementtiliikkeestä on yli 100-vuotisen historiansa aikana tullut yksi maamme merkittävimmistä valtakunnallisista sivistys- ja sosiaalisen työn tekijöistä. Setlementtiliikkeen Suomessa muodostavat vuonna 1918 perustettu Suomen Setlementtiliitto ja sen paikalliset jäsenyhdistykset. Setlementtiliike on myös sivistys- ja sosiaalisen alan suurimpia palvelutuottajia ja työllistäjiä, erimuotoista toimintaa on noin 50 paikkakunnalla, liikkeen palveluksessa tuhansia ammattilaista (3 203 hlöä v. 2021) ja työssä mukana valtava joukko vapaaehtoisia (2 496 hlöä v. 2021) eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä.Lue lisää suomalaisesta setlementtityöstä.