Kielet/Languages

 

Mitä setlementti tarkoittaa?

Asuntojemme tarina on osa kansainvälisen setlementtiliikkeen tarinaa. Setlementtiliike on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton monialajärjestö.

Setlementtityön tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta, moniarvoisuutta ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Perustarkoituksena on kannustaa ja tukea ihmistä löytämään omat voimavaransa sekä tukea ihmisten hyvää elämää heidän kaikissa elämäntilanteissaan.

Setlementtiliike – Naapurina setlementti | Mitä setlementit tekevät?
Katso video YouTubessa kuvaa klikkaamalla.
Huom. Samalla hyväksyt YouTuben/Googlen käyttöehdot.

Setlementti-sana

  • Lainaus englanninkielestä (settlement, to settle).
  • Tarkoittaa asutusta, asettumista asumaan, sopeutumista ja sovittamista.
  • Tarkoittaa myös Suomen Setlementtiliiton paikallista jäsenyhdistystä.

Suomen setlementtiliike yli 100-vuotias

Ensimmäinen setlementti, Toynbee Hall, perustettiin 1884 ja se toimii edelleen itäisessä Lontoossa.

Setlementtiliike syntyi Englannissa 1800-luvun lopulla, kun joukko yliopisto-opiskelijoita havahtui siihen, että slummiutuminen, sosiaalinen pahoinvointi ja syrjäytyminen lisääntyivät teollistumisen myötä. He perustivat kansalaiskeskuksia, joissa tarjottiin koulutusta ja tukea sosiaalisten ongelmien kanssa kamppaileville.

Ensimmäinen Lontoon-tyylinen setlementti, Kalliola, perustettiin Suomessa Kallioon Helsinkiin vuonna 1919. Tänäänkin Setlementtiasuntojen toimisto sijaitsee Kalliolan setlementtitalossa.

Kalliolan Setlementtitalo, Helsinki

Setlementtiliikkeestä on yli 100-vuotisen historiansa aikana tullut yksi maamme merkittävimmistä valtakunnallisista sivistys- ja sosiaalisen työn tekijöistä. Setlementtiliikkeen Suomessa muodostavat vuonna 1918 perustettu Suomen Setlementtiliitto ja sen paikalliset jäsenyhdistykset.

Suomessa on 32 setlementtiä eli paikallisyhdistystä, liikkeen palveluksessa on tuhansia ammattilaista ja työssä on mukana valtava joukko vapaaehtoisia.

Lue lisää suomalaisesta setlementtityöstä