Kielet/Languages

 

Mitä setlementti tarkoittaa?

Asuntojemme tarina on osa kansainvälisen Setlementtiliikkeen tarinaa. Setlementtiliike syntyi Englannissa 1800-luvun lopussa, kun yliopistojen opiskelijat heräsivät teollistumisen myötä tulleisiin slummiutumiseen, kurjistumiseen ja syrjäytymiseen. He perustivat Lontoon köyhien kortteleihin kansalaiskeskuksia, setlementtejä, joissa tarjottiin koulutusta ja tukea sosiaalisten ongelmien kanssa kamppaileville.
Toynbee Hall, Lontoo
Kalliolan Setlementtitalo, Helsinki

Ensimmäinen setlementti, Toynbee Hall, perustettiin vuonna 1884 ja se sijaitsee edelleen Lontoon East Endissä.

Työn lähtökohtana oli luottamus ihmisten ja yhteisöiden omaan kykyyn ratkaista ongelmia. Sama lähtökohta on edelleen toiminnassamme.

Vuonna 1926 perustettiin Kansainvälinen Setlementtiliitto, jolla on jäseniä 10 000. Ensimmäinen Lontoon-mallin mukainen setlementtitalo, Kalliola, perustettiin Helsingin Kallioon 1919. Kalliolan Setlementtitalossa sijaitsee nykyisin myös Setlementtiasuntojen toimisto.

Setlementtiliikkeestä on 100-vuotisen historiansa aikana tullut yksi maamme merkittävimmistä valtakunnallisista sivistys- ja sosiaalisen työn tekijöistä. Setlementtiliikkeen Suomessa muodostavat vuonna 1918 perustettu Suomen Setlementtiliitto ja sen paikalliset jäsenyhdistykset.

Setlementtiliitto perusti Setlementtiasunnot Oy:n vuonna 2000 viemään käytäntöön arvoihinsa yhteisöllisyyteen ja yhdenvertaisuuteen perustuvan asuntotuotannon. Ensimmäinen talo valmistui Malmille ja nyt tarjotaan koteja jo 17 talossa pääosin pääkaupunkiseudulla, mutta myös Tampereella, Turussa ja Joensuussa. Tavoitteenamme on tarjota myös jatkossa uudenlaisia yhteisöllisiä ja ekologisia koteja, taloja ja kortteleita, joissa ihmisillä on hyvä asua yhdessä.

Lue lisää setlementtien toiminnasta.