Kielet/Languages

 

Miten poikkeustila vaikuttaa vuokran maksamiseen?

Vaaleanpunainen säästöpossu.
Oman taloustilanteen huononeminen voi huolettaa asukkaita, kun koronaviruksen aikainen poikkeustila aiheuttaa lomauttamisia ja irtisanomisia.

Miten poikkeustila vaikuttaa vuokranmaksuun?

Poikkeustilassakin vuokrat on maksettava, eikä vuokranantajalla ole velvollisuutta antaa vuokrasta alennusta. Jos asukkaan rahatilanne on huonontunut esim. palkan tai tukien maksun viivästymisen takia, voidaan tehdä maksusuunnitelma. Suunnitelmassa sovitaan viivästyneen vuokran maksuaikataulusta. Sen tavoitteena on turvata vuokranmaksu siten, että asuminen voi jatkua.

Mitä tapahtuu jos en maksa tässä kuussa vuokraa?

Jos vuokra jää maksamatta, lähetämme noin kahden viikon kuluessa postissa maksumuistutuksen, jossa on toimintaohjeet.

Entä jos minulla jo on vanhoja vuokravelkoja?

Jos vuokralaisella on vanhoja vuokravelkoja, saat maksumuistutuksen, jossa on toimintaohjeet. On tärkeää, että otat yhteyttä vuokranantajaan ja teet sopimuksen siitä, miten velat hoidetaan.

Voinko saada vuokralle maksuaikaa?

Vuokra on maksettava sopimuksen mukaan kuun 2. päivänä. Emme muuta vuokran eräpäiviä ennakoivasti.

Jos velkaa on jo kertynyt, voimme neuvotella maksusuunnitelman, jossa määritellään maksuaikataulu erääntyneille vuokraveloille. Ota yhteys asumiskoordinaattoriin.

Minulla on voimassa oleva maksusuunnitelma, mitä teen?

Jos vuokralaisella on jo maksusuunnitelma, sitä tulee noudattaa sovitun maksuaikataulun mukaisesti. Jos et hoida maksueriä sopimuksen mukaisesti, sopimus raukeaa ja vuokravelkaa ryhdytään perimään.

Voinko menettää kotini?

Jos kahden kuukauden vuokrat ovat maksamatta, eikä vuokralainen ota yhteyttä vuokranantajaan maksusuunnitelman tekemistä varten, hänet haastetaan käräjäoikeuteen. Käräjäoikeudesta tuleva tuomio tarkoittaa, että vuokrasopimus päättyy välittömästi. Ulosottoviranomainen määrää päivämäärän, jolloin asukkaan tulee viimeistään muuttaa pois. Jos asukas ei ole silloin muuttanut pois, toimeenpannaan häätö eli asunto tyhjennetään ja lukot vaihdetaan. Häädöstä tulee merkintä luottotietoihin.

Häädön välttämiseksi on tärkeää, että ryhdyt hoitamaan velkaasi ja pyydät tarvittaessa apua talouden suunnitteluun.

Miten asumiskoordinaattori auttaa?

Asumiskoordinaattori neuvoo vuokranmaksuongelmissa ja tukien hakemisessa. Asumiskoordinaattorin kanssa voit neuvotella mahdollisesta maksusuunnitelmasta. Häneltä voit myös saada vinkkejä, mistä löydät oppaita talouden hallintaan.

Asumiskoordinaattorin puhelinpalvelu:
010 340 1330
Avoinna
ma–to 9–15
pe 10–14