Muuttajan muistilista

Muuttajan muistilista

Muuttaminen on usein mukava tapahtuma, mutta siihen voi liittyä myös stressiä ja kiirettä. Koostimme vinkit, joiden avulla muuttaminen käy astetta mutkattomammin.

Setlementtiasuntojen asiakaspalveluneuvoja Pirjo Peltosuon vinkki onnistuneeseen muuttoon on yksinkertainen: aloita ajoissa. Tavaran määrä ja tehtävälistan pituus yllättää lähes poikkeuksetta. Kaappeja ja kellareita läpikäydessä totuus paljastuu.

– Muutot ovat hyviä tilaisuuksia käydä inventaariota omista tavaroistaan. Turhat tavarat kannattaa lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, kierrätykseen ja myyntiin, Peltosuo sanoo.

Muutamilla Setlementtiasuntojen taloilla on järjestetty kierrätystapahtumia ja kirpputoreja. Esimerkiksi Kalasataman kierrätysviikot keräsivät hyvin väkeä, ja muutamissa taloissa järjestetyn kirppistapahtuman yhteydessä asukastoimikunta piti grillin kuumana ja kahvipannun täytenä.

Kun muuttopäivä on selvillä, toimeen on syytä ryhtyä heti. Kuun vaihde on usein ruuhkainen, joten muuttoauto ja -laatikot kannattaa kilpailuttaa ja varata niin pian kuin mahdollista. Peltosuon mukaan muuttotohinoissa saattaa helposti unohtua myös moni itsestään selvä asia, kuten sähkösopimuksen tekeminen.

Uusi asukas saa opastusta Kerro-sovellukseen ja muihin käytännön asioihin paitsi Setlementtiasuntojen henkilökunnalta, myös naapureilta. Joka talolta löytyvä asukastila on luonteva paikka kysyä neuvoa ja tutustua ihmisiin.

– Muut asukkaat tuntevat ja tietävät talon. He ovat sellaisia perehdyttäjiä tai kummeja. Meillä on tosi mukavia ja kivoja asukkaita. Olen yrittänyt muistuttaa, että jos et jotain asiaa osaa tai muista, kysy naapurilta tai soita meille, joko asumiskoordinaattorille tai asiakaspalveluun, Peltosuo sanoo.

Kun muutat, muista ainakin nämä:

Muuttoilmoitus

Muuttoilmoituksen maistraatille ja Postille voi tehdä sähköisesti osoitteessa www.posti.fi/muuttoilmoitus. Palvelu vaatii tunnistautumisen verkkopankkitunnuksilla, Postin käyttäjätunnuksella tai sirullisella henkilökortilla. Muuttoilmoituksen voi tehdä myös Postista tai maistraatista noudettavalla lomakkeella.

Sähkösopimus

Sähkösopimuksen voi solmia ja irtisanoa energialaitoksen kanssa puhelimitse tai verkkopalvelussa. Sopimus kannattaa tehdä ajoissa.

Kotivakuutus

Suosittelemme kotivakuutuksen ottamista. Jos sinulla jo on kotivakuutus, sen kattavuus on hyvä tarkistaa muuton yhteydessä. Kotivakuutuksen piiriin kuuluvat yleensä myös muuton aikana tapahtuneet vahingot.

Muuttoapu ja muuttoauto

Hanki muuttoauto ja muuttoapu ajoissa. Muuttofirmoilla on kiireisiä aikoja, kuten viikonloput ja kuunvaihteet. Kysy muuttoapua ystäviltä ja sukulaisilta. Muista merkitä muuttolaatikoihin asuntosi numero, ja kierrätä lopuksi kaikki pakkausmateriaalit.

Ilmoitukset Kelaan

Toimita tarvittavat lomakkeet Kelaan, jos saat tukia (esimerkiksi olosuhdemuutosilmoitus tai uusi asumistukihakemus).

Tsemppiä muuttoon ja onnea uuteen kotiin!

Voit hakea meiltä kotia täältä.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.