Kielet/Languages

 

Ohjeita ja lomakkeita

Oletko muuttamassa sisään tai ulos? Kaipaatko tietoa järjestyssäännöistä tai asukastoiminnasta?

Huoltoilmoitus

Huoltoilmoituksen voit tehdä helpoiten netissä mihin vuorokaudenaikaan tahansa: Siirry huoltoilmoitukseen tästä.

Ilmoita kiireelliset vikailmoitukset aina soittamalla (esim. ovenavaukset tai vesivuotoilmoitukset). Katso huoltoyhtiösi Yhteystiedot.

Asukastoiminta

Jokaisessa talossamme on kaikille asukkaille avoin asukastila, asukkaiden yhteinen olohuone ja keittiö. Haluamme tarjota asukkaille mahdollisuuden tutustua naapureihin ja tehdä yhdessä asumisesta viihtyisää ja turvallista. Jos olet kiinnostunut osallistumaan asukastoimintaan, kannattaa pistäytyä asukastilassa ja ryhtyä juttusille naapureiden kanssa.

Ara (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) on julkaissut oppaan asukasdemokratiasta. Oppaan löydät täältä.

Asukasvaikuttaminen

Tutustu Setlementtiasuntojen yhteishallinto-ohjeisiin Asukasdemokratia-osiossa.

Ekologisuus

Haluamme edistää ekologista asumista yhdessä asukkaiden kanssa. Yksi merkittävä keino on vedenkulutuksen vähentäminen, minkä vuoksi asuntoihimme on asennettu vedensäästökalusteita. Käytäthän vettä vain sen verran kuin tarvitset. Jätteet tulee lajitella jätehuoneessa olevien ohjeiden mukaisesti.

Taloissamme on käytössä yhteiskäyttöautoja sekä aurinkosähköä. Asukkaat ovat ideoineet erilaisia ekologisia asukastapahtumia, mm. pihakirpputoreja ja kierrätyshuoneita.

Yhteiskäyttöinen auto tarjoaa ympäristöystävällisemmän tavan autoilla ja on hyvä vaihtoehto omalle autolle. Osassa kohteissamme on sähköinen yhteiskäyttöauto.

Turvallisuus

Haluamme tarjota asukkaillemme turvallista asumista. Tutustu talosi pelastussuunnitelmaan, joka on nähtävillä talon asukastilassa sekä Kerro-asukassovelluksessa.

Asumishäiriöt

Jos talossasi on asumishäiriötä, lue ohjeet asumishäiriöistä ja tarvittaessa tee häiritsevästä elämästä kirjallinen häiriöilmoitus.

Kirjallisia ilmoituksia tarvitaan vähintään kahdesta eri taloudesta, jotta voimme jotta voimme ryhtyä
lainsäädännöllisiin toimenpiteisiin. Puhelimitse tehdyn valituksen perusteella vuokranantaja ei voi antaa varoitusta.

Voit tehdä ilmoituksen asumishäiriöstä asukassivuilla. Tallenna täytetty lomake laitteellesi ja lähetä se liitteenä Setlementtiasuntojen asukassivujen viestit -toiminnon kautta. Valitse luokittelu ”Asumishäiriö”.

Ilmoituksen täyttäminen mobiililaitteella vaatii yhteensopivan PDF-sovelluksen, esimerkiksi Adobe Acrobat. Mikäli sinun ei ole mahdollista tehdä ilmoitusta sähköisesti, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Tupakointi

Uusissa vuoden 2017 jälkeen rakennetuissa taloistamme tupakointi on täysin kielletty kiinteistön alueella ja osassa huoneistossa. Kaikissa uusissa vuokrasopimuksissa (myös ennen vuotta 2017 rakennetuissa taloissa) on tupakointikielto sisätiloissa. Olethan huomaavainen naapuriasi kohtaan, tupakansavu leviää helposti muihin asuntoihin esimerkiksi ilmanvaihdon kautta.

Sisäänmuutto / poismuutto

Huoneistossa asuvat henkilöt tulee aina ilmoittaa talonkirjoille palauttamalla asiakaspalveluun Ilmoitus asukasluetteloon -lomake. Samalla lomakkeella ilmoitat myös, kun talonkirjoilla oleva henkilö muuttaa muualle. Asunnon irtisanomiseen on oma lomakkeensa, ks. kohta Vuokra-asunnon irtisanominen.

Sähkösopimus

Vuokralaisen on huolehdittava oman sähkösopimuksensa tekemisestä. Voit vertailla Suomen eri sähköyhtiöitä esimerkiksi tästä.

Vuokra-asunnon irtisanominen

Vuokra-asunnon irtisanomisaika on vuokralaiselle yksi kuukausi sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu. Esim. irtisanominen 15.6. päättää vuokrasopimuksen 31.7. Vuokrasopimuksen päättymispäivä on myös huoneiston ja avainten luovutuspäivä.

Irtisanominen tulee tehdä kirjallisesti asukassivuilla osoitteessa https://setlementtiasunnot-asukassivut.etampuuri.fi/. Irtisanomisilmoituksen löydät asukassivujen etusivulta, asumisen palvelut -otsikon alta.

Jos et pysty kirjautumaan asukassivuille, voit tehdä irtisanomisen siihen tarkoitetulla lomakkeella. Irtisanomislomakkeen allekirjoitus tarvitaan jokaiselta vuokrasopimuksen allekirjoittaneelta osapuolelta. Toimita allekirjoitettu irtisanomisilmoitus asiakaspalveluun, mieluusti lähettämällä se sähköpostin liitteenä.

Kun vuokrasopimus päättyy ja asunnosta muutetaan pois, tulee asunto jättää siistinä ja ehjänä seuraavalle asukkaalle. Jos asunnon kunnossa on huomautettavaa ja vuokranantaja joutuu teettämään siivouksen tai korjauksia, laskutetaan niistä vuokralaista. Normaalista kulumisesta ei laskuteta. Laskutus tapahtuu kulloinkin voimassa olevan asukaslaskutushinnaston mukaisesti.  Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Autopaikan irtisanominen

Autopaikan irtisanomisaika on autopaikkasopimuksessa. Irtisanominen tulee tehdä vapaamuotoisella kirjallisella ilmoituksella esim. sähköpostiviestillä asiakaspalveluun.

Asiakaspalvelu ohjeistaa irtisanomisilmoituksen vastaanotettuaan mahdollisen autohallin tai lämpötolpan avainten palautuksessa.

Huoneiston alivuokraus

Alivuokraus tarkoittaa, että osa asunnosta vuokrataan toiselle henkilölle. Alivuokraus on mahdollista, jos asunnosta on erotettavissa osa alivuokralaisen käyttöön, yksiötä ei voi alivuokrata. Maksimissaan 50 % asunnosta on mahdollista alivuokrata. Muistathan, että päävuokralainen on aina kokonaisvastuussa asunnostaan, myös alivuokratun osuuden osalta. Mikäli asuntoosi muuttaa alivuokralainen, niin lähetä siitä meille tieto ja sisäänmuuttoilmoitus osoitteeseen info@setlementtiasunnot.fi.

Huoneiston tilapäinen luovutus

Asunnon voi jälleenvuokrata maksimissaan 2 vuodeksi perustellusta syystä. Perusteltuja syitä ovat lain nojalla opiskelu tai työ toisella paikkakunnalla tai muu painava peruste. Jos haluat luovuttaa asuntosi toisen käyttöön määräajaksi, hae lupa vuokranantajalta kirjallisesti etukäteen. Muistathan, että päävuokralainen on aina kokonaisvastuussa asunnostaan, myös huoneiston tilapäisen luovutuksen ajalla.

Majoitustoiminta asuinhuoneistossa

Asunnon käyttö majoitustoimintaan ei ole sallittua. Airbnb ja muut yksityiseen majoitusliiketoimintaan liittyvät sivustot ovat kiinnostava tapa tienata rahaa omalla asunnolla. Setlementtiasuntojen asuntoja ei kuitenkaan saa vuokrata tämänkaltaisten palveluiden kautta.

Asunnot on rakennusluvan mukaan tarkoitettu asuinkäyttöön eikä majoitustoimintaan. Tämän vuoksi asunnon hallintaoikeus ei mahdollista majoitusliiketoimintaa.

Asunnon tarjoaminen majoituspaikaksi esim. kaupallisista majoitustoimintaa tarjoavilla sivustoilla voi olla peruste vuokrasopimuksen purkamiselle.

Vuokra-asunnon vaihto

Asunnonvaihtoa voi hakea 6:n kuukauden asumisen jälkeen Setlementtiasuntojen asunnossa. Asunnonvaihtoa hakiessa on oltava perusteltu tarve vaihtoasunnolle. Asunnontarpeet luokitellaan ARA:n asukasvalintaohjeen mukaan. Lue lisää valintaperusteista asunnonhaku-sivultamme. Asunnonvaihtoa voi hakea esimerkiksi perhekoon muuttuessa tai työ-/opiskelupaikan vaihtuessa eri paikkakunnalle. Tee sähköinen asuntohakemus ja merkitse kohta ”Asun jo Setlementtiasunnoilla, haen vaihtoa”. Vaihtohakemukset käsitellään ARA:n asukasvalintaohjeen kriteerien mukaisesti. Vaihdon edellytys on myös, että vuokra ja muut maksut ovat ajan tasalla. Keskinäinen asunnon vaihto toisen Setlementtiasuntojen asukkaan kanssa ei ole mahdollista.

Lomakkeita

Anomus tilapäiseen luovuttamiseen (PDF)
Ilmoitus asukasluetteloon (PDF)
Ilmoitus asumishäiriöstä (PDF)
Vuokrasopimuksen irtisanominen (PDF)

”Kyllä täällä yhteistilassa vaan kummasti on aina aamulla populaa juomassa kahvia ja lukemassa lehtiä.”