Kaikkea muuta paitsi keulimista – sähkötavarapyörä ilahduttaa Borgströminmäellä

Kaikkea muuta paitsi keulimista – sähkötavarapyörä ilahduttaa Borgströminmäellä

Musta kolmipyörä kaartaa pehmeästi kerrostalon pihaan. Huomio kiinnittyy heti polkupyörän edessä olevaan suureen, punaiseen koriin. Se vetäisi helposti jopa 100 kilon tavarakuorman, mutta tällä kertaa kori on tyhjä.

Kohta pyörän selkään hyppää toinen ja pian kolmas. Jonoa syntyy. Ollaan Borgströminmäen Setlementtiasuntojen sisäpihalla testaamassa sähkötavarapyörää. Asukkaat ovat saaneet sen yhteiskäyttöön touko-kesäkuun ajaksi.

 

– Sähkötavarapyörällä voi korvata automatkoja. Euroopassa on kovat liikenteen päästöjen säästötavoitteet, joten tämä on yksi hyvä keino siihen, kertoo liikkumisen asiantuntija Petteri Nisula HSY:n Ilmastoinfosta.

Borgströminmäen Setlementtiasunnot on mukana ympäristöministeriön rahoittamassa Hiilijalanjälki puoliksi -kokeilussa, jonka toteuttaa HSY:n ilmastoinfo. Kokeilussa talon asukkaat saavat parin kuukauden ajaksi käyttöönsä Nihola-sähkötavarapyörän. Kokemuksista kuvataan minidokumentteja, ja ne julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.

Borgstöminmäen asukas Eeva otti pyörän käyttöönsä heti, kun se ilmestyi talon pyöräkellariin. Nainen on taittanut polkupyörällä jo useita kauppareissuja – ja ihastunut heti.

– Design on hauska! Sähköpyörä herättää keskustelua ja vastaantulijat tulevat kiinnostuneina kyselemään.

Eeva kertoo olevansa mielellään edelläkävijä, ja erityisesti sähköpyörän ekologisuus lämmittää mieltä. Jotta asukkaat ottaisivat yhteiskäyttöpyörän omakseen, on pyörän oltava riittävän simppeli käyttää. Ja juuri sellainen se Eevan mukaan onkin.

– Helppo kuin mikä.

Lähikuva sähköpyörän mittaristosta

 

Borgströminmäen talon asukkaat voivat varata sähkötavarapyörän käyttöönsä Setlementtiasuntojen Kerro-asukassovelluksen varauskalenterin kautta. Yksi varaus on voimassa päivän, ja polkupyörä on palautettava varastoon yöksi.

Pyörän lataus onnistuu helposti mistä vain pistorasiasta, ja akku täyttyy neljässä tunnissa. Pyörällä voi huristella jopa 40 kilometriä yhdellä latauksella, joten se soveltuu hyvin esimerkiksi kauppareissuille.

Avusteisuutta voi säätää haluamallaan tavalla, ja sähköpyörä toimii toki myös aivan tavallisena polkupyöränä. Ilman avusteisuutta tavarapyörä on tosin hieman raskas polkea.

Nisulan mukaan sähköpyörän käytössä pärjää tavallisilla liikennesäännöillä. Vauhti voi kiihtyä alamäessä jopa 35 kilometriin tunnissa, joten maltti on tarpeen. Ajokorttia menopeli ei vaadi, mutta pienille lapsille sitä ei suositella.

Sähkötavarapyörän ohjelappu pyörävarastossa

Sähkötavarapyörä ei ole Setlementtiasunnoilla suinkaan ensimmäinen yhteiskäytössä oleva kulkupeli. Useilla taloilla on yhteisessä käytössä sähköautoja ja tavallisia polkupyöriä.

Setlementtiasuntojen asumiskoordinaattori Laura Hahkala kertoo, että asukkaat ovat toivoneet myös esimerkiksi veneitä yhteiseen käyttöön. Setlementtiasunnoilla mietitään jatkuvasti uusia asukkaita hyödyttäviä palveluita, joten nämäkin toiveet on pistetty korvan taakse.

Hahkala pitää sähköpyörää erinomaisena kulkupelinä, eikä hän puhu vain asukkaista.

– Mietimme kotona, että hankkisimme auton. Hankimme sen sijaan sähköpyörän.

 

Teksti ja kuvat: Suvi Pärnänen

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.