Kielet/Languages

 

Setlementtiasunnot kumppanina Astetta alemmas -kampanjassa

Astetta alemmas -kampanjan kumppanuuslogo

Setlementtiasunnot on kumppanina Astetta alemmas -kampanjassa, joka on Motivan koordinoima, valtionhallinnon yhteinen energiansäästökampanja.

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat johtaneet energian hinnan ja saatavuuden ongelmiin Suomessa ja koko Euroopassa. Talvella sähkönkäytön ja lämmityksen kustannukset ovat poikkeuksellisen korkealla.

Jokaisen on myös varauduttava siihen, että sähköstä voi olla ajoittain pulaa. Saatavuutta heikentävät esimerkiksi pitkät ja tuulettomat pakkasjaksot, pohjoismaisen vesivoimalla tuotetun sähkön vähäinen tarjota, sähkön tuotantolaitosten huolto- tai käyttökatkokset sekä Keski-Euroopan sähkön kysyntä.

Sähköpula voi johtaa jakelun keskeytyksiin. Sähkökatkojen riskiä pienennetään kiinnittämällä huomiota omiin sähkönkäyttötapoihin ja -ajankohtaan.

Kampanjan tavoitteena on, että

  • kaikki suomalaiset tekevät konkreettisia ja nopeasti tehoavia energiansäästötekoja
  • sähkön käyttöä rajoitetaan omatoimisesti vuorokauden huippukulutustunneilla – arkisin klo 8–10 ja 16–18 välisenä aikana – siirtämällä sähkölaitteiden käyttöä ja lataamista toiseen ajankohtaan
  • energiankulutusta vähennetään kauttaaltaan koko yhteiskunnassa; kodeissa ja taloyhtiöissä, yrityksissä, kunnissa, järjestöissä ja oppilaitoksissa.

Setlementtiasunnoilla energiankulutukseen vaikutetaan sekä kiinteistöteknisillä että viestinnällisillä keinoilla, muun muassa tekemällä kiinteistöissä ekohuollot, laskemalla huonelämpötilaa ja järjestämällä asukkaille suunnattu energiasäästökampanja. Myös henkilökuntaa kannustetaan energiansäästöön.

Setlementtiasuntojen energiansäästövinkit julkaistaan yhtiön Facebook– ja Instagram-tileillä kerran kuukaudessa. Julkaisut tarjoavat konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen etenkin kotioloissa.