Kielet/Languages

 

Setlementtiasunnot rakennuttaa yhden ensimmäisistä RTS-ympäristöluokitelluista ARA-kohteista Espoon Tapiolaan

Tapiolan Setlementtiasunnot on yhteisöllinen ja ekologinen vuokratalo, joka on saanut ensimmäisten hankkeiden joukossa Kuntarahoituksen yhteiskunnallisen rahoituksen. Kohteessa hyödynnetään RTS-ympäristöluokitusta, jolla varmistetaan ekologisen näkökulman huomioimisen hankkeessa. Tapiolan Setlementtiasunnot on myös ensimmäisiä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn hankkeita, joissa ympäristöluokitusta pilotoidaan. RTS-ympäristöluokitus auttaa toteuttamaan ympäristövastuullista rakentamista ja kiinteistöjen ylläpitoa Suomen oloihin kehitettyä ympäristöluokitusjärjestelmää hyödyntäen.

Setlementtiasunnoilla asuminen on yhteisöllistä

Yhteisöllisyys on Setlementtiasuntojen kaikkien kohteiden teema, joka huomioidaan niin rakennuksissa kuin sen toiminnoissa. Setlementtiasuntojen kaikissa kohteissa osa asunnoista on varattu eritysryhmille, kuten esim. itsenäistyville nuorille, vanhuksille tai kehitysvammaisille. Monimuotoisuus on osa meidän jokaisen arkea.

Setlementtiasuntojen asumiskoordinaattoritiimi on asukkaiden arjen tukena ja hyödyntää toiminnassaan yhteistiloja. Koordinaattorit luovat myös naapurustoa tukevan kumppaniverkoston kolmannen sektorin toimijoista.

Tapiolan Setlementtiasuntojen pohjakerroksessa on asukastila yhteiskeittiöineen, isoine ruokapöytineen, sohvineen ja kotoisine sisustuksineen. Tilassa voi järjestää mm. juhlia, harrastetapaamisia ja kokouksia. Asukastilaan tulee päivän lehti ja siellä on yhteiskäyttöinen tietokone.

Muita yhteisiä tiloja kohteessa ovat hiljainen työskentelytila, verstas ja pesula. Taloon tulee kaksi uniikkia 40 m² lasitettua yhteisparveketta: toinen parveke on suunniteltu juhlia (esimerkiksi lastenjuhlat ja syntymäpäivät), yhteistä tekemistä ja ruokailua varten, toinen rentoutumista ja hiljaista olemista varten. Terassit sisutetaan toiminnallista teemaa tukeviksi.

Talon kattokerroksessa on asukkaille kaksi saunaa. Suuri osa katosta on kattopuutarhana toimivaa oleskeluterassia, asukkaiden yhteistä olohuonetta, johon tulee myös viljelylaatikoita.

Tapiolan Setlementtiasunnot, Jousenpuistonkatu 9, Espoo

Setlementtiasunnot Oy rakennuttaa Espoon Jousenpuistoon 73 asuntoa ARA-rahoitteiseen vuokrataloon.

Jousenpuiston kohteen sijainti on erinomainen: metroasema, monipuoliset liikuntamahdollisuudet mm. Tapiolan urheilupuiston liikuntahallit sekä Tapiolan kattavat palvelut löytyvät kaikki läheltä. Espoon modernin taiteen museo EMMA on vain kävelymatkan päässä. Urheilupuiston metroasemaa ympäröivään Jousenpuistoon rakennetaan lähivuosina asuntoja noin tuhannelle uudelle asukkaalle. Alueella asutaan jo neljässä kerrostalossa. Uusi Jousenkaaren koulu valmistuu 2022.

  • Rakennuksen kokonaispinta-ala: 2791,5 m²
  • Asuntoja: 73, joista 15 erityisryhmille
  • Asuntojen keskipinta-ala 39 m²
  • Kuntarahoituksen yhteiskunnallinen rahoitus
  • RTS -ympäristöluokitus

Kohteessa hyödynnetään RTS-ympäristöluokitusta, joka varmistaa ekologisen näkökulman huomioimisen hankkeessa. Tämä on ensimmäinen ARA-hanke, jossa ympäristöluokitusta pilotoidaan. RTS-ympäristöluokitus auttaa toteuttamaan ympäristövastuullista rakentamista ja kiinteistöjen ylläpitoa Suomen oloihin kehitettyä ympäristöluokitusjärjestelmää hyödyntäen. Kohteen energialuokka on B. Rakennuksen katolle tulee aurinkovoimala, joka tuottaa energiaa kiinteistön tarpeisiin.

Toteuttajat

Pääsuunnittelija: Arkkitehtitoimisto Helamaa&HeiskanenUrakoitsija: Pohjola Rakennus Oy
Rakennuttajakonsultti: A-Insinöörit Oy
Maisema-, kattopuutarha- ja ulkovalosuunnittelu: Taina Suonio, Roslings Manor Gardens

Asukasvalinta ja talon valmistuminen

Kohde valmistuu arviolta marraskuussa 2021 ja haku asukkaaksi tapahtuu syksyn 2021 aikana. Asukasvalinta tehdään, kuten ara-asunnoista on säädetty. Tiedotamme haun alkamisesta nettisivuillamme.

Lisätietoja:
Rakennuttajajohtaja Lauri Isotalo,
puh. 050 471 7159, lauri.isotalo (at) setlementtiasunnot.fi
Toimitusjohtaja Heli Kotilainen,
puh. 050 433 9226, heli.kotilainen (at) setlementtiasunnot.fi

RTS-ympäristöluokitus – Kohti ympäristövastuullista rakentamista ja kiinteistöjen ylläpitoa Ympäristöluokitusjärjestelmä on kehitetty Suomen oloihin ja siinä huomioidaan suomalaiset olosuhteet, lainsäädäntö ja kiinteistökannan monipuolisuus. RTS-ympäristöluokitus pohjautuu eurooppalaisiin standardeihin (CEN TC 350 standardit) ja sitoo yhteen alan yhteiset hyvät kotimaiset käytännöt. Lisätietoja: https://cer.rts.fi/rts-ymparistoluokitus/

Kuntarahoituksen yhteiskunnallinen rahoitus rahoittaa investointeja, jotka tuottavat laaja-alaista yhteiskunnallista hyötyä. Rahoitettavilla hankkeilla on positiivisia vaikutuksia ympäristöönsä ja sen yhteisöön: ne edistävät esimerkiksi yhdenvertaisuuden, yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin tai alueen elinvoiman toteutumista. Lisätietoja: https://www.kuntarahoitus.fi/palvelut/yhteiskunnallinen-rahoitus/

Setlementtiasunnot Oy on perustettu vuonna 2000 ja se on yhteisöllinen asuntorakennuttaja, joka edistää monisukupolvista kortteliasumista. Setlementti tuo asumiseen ihmiskeskeisyyttä, ihmisten taitojen ja osaamisen tunnistamista sekä erilaisuuden hyväksymistä. Yhtiö on yhteiskunnallisten yritysten Arvoliiton jäsen sekä kestävää rakentamista edistävän Green Building Council Finlandin jäsen. Yhtiöllä on myös käytännönläheisen ja konkreettisiin toimenpiteisiin keskittyvän Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän sertifikaatti. Setlementtiasunnot Oy:n omistuksessa on yhteensä 19 vuokrataloa Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Joensuussa, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Setlementtiasunnot Oy on määritellyt strategiassaan keskittyvänsä yhteisöllisen, ekologisen ja kohtuuhintaisen vuokra-asumisen kehittämiseen. www.setlementtiasunnot.fi