Kielet/Languages

 

Setlementtiasunnot solminut urakkasopimuksen Hartelan kanssa: rakentaminen Hervannassa alkaa

Yhteisöllisistä kiinteistöistään tunnettu Setlementtiasunnot on tehnyt urakkasopimuksen Hartelan kanssa Tampereen Hervannassa sijaitsevasta kerrostalosta. Rakennustyöt alkavat kesän lopulla. Arvioitu valmistuminen ajoittuu syksyyn 2025.

Kiinteistö sijaitsee Afrikanpiha 3:n korttelissa, Hervannan pohjoispuolella. Talo sai rakennusluvan 4.6.

– On hieno tunne, kun vihdoin saamme pitkään suunnitteilla olleen hankkeemme käyntiin alueelle, jossa kohtuuhintaiselle vuokra-asumiselle on runsaasti kysyntää, sanoo Setlementtiasuntojen kiinteistöjohtaja Eemeli Lönnqvist.

Ikääntyvät huomioitu ratkaisuissa

Rakennukseen tulee 50 asuntoa, joista 16 on varattu yli 55-vuotiaille. Kohde toteutetaan pitkällä korkotukilainalla ja Aran säänteleminä kohtuuhintaisina vuokra-asuntoina. Asuntojakauma on yksiöistä neliöihin, ja asunnot ovat kooltaan 31 – 68,5 m2.

Yli 55-vuotiaille suunnitelluissa asunnoissa on kiinnitetty huomiota asunnon käyttömukavuuteen myös pitkällä aikavälillä, asukkaan ikääntyessä.

– Näissä asunnoissa olemme erityisesti panostaneet esteettömyyteen, sillä asukkaan liikuntakyky saattaa heikentyä iän myötä. Muun muassa keittiöissä on yläkaapit, joiden korkeutta voi säätää asukkaan tarpeen mukaan, kertoo Lönnqvist.

Taloon tulee yhteiskäyttösauna, etätyötiloja, kuntoilutila, pesula, asukastupa sekä ulkoiluvälinevarasto pyöränhuoltopisteineen.

Kiinteistössä on huomioitu kestävä kehitys niin rakentamisessa kuin ylläpidossa. Rakennus varustetaan aurinkopaneeleilla ja toteutetaan A-energialuokkaan.

– Energiatehokkuus on arvojemme mukaista panostamista kestävän kehityksen mukaisesti. Se hyödyttää myös asukkaitamme, koska matalammat hoitokustannukset vaikuttavat vuokraan alentavasti. Tässä todellakin kaikki voittavat, Lönnqvist toteaa.

Yhteisöllisyys vähentää yksinäisyyttä

Afrikanpiha 3:n talo on suunniteltu niin, että se kannustaa asukkaita yhteisöllisyyteen.  Kiinteistöön tulee yhteistiloja, kuten asukastupa, kuntoilutila ja korttelialueen yhteispiha, joissa naapurit voivat tavata toisiaan.

Setlementtiasunnot mahdollistaa kaikkien talojensa asukkaille tutustumisen ja vaikuttamisen paikkoja, kuten pihatalkoita ja yhteisiä asukastiloja, joissa voi luontevasti tavata muita talon asukkaita.

– Monille asukkaillemme juuri yhteisöllisyys on tärkeää. Se tuo turvallisuutta omaan arkeen ja mahdollistaa naapuriavun haastavissakin elämäntilanteissa. Korttelista muodostuu yhteisö, jossa tavataan muita ja tehdään yhdessä. Samalla yksinäisyys vähenee, Lönnqvist sanoo.