Kielet/Languages

 

Setlementti­asuntojen työntekijät esittäytyvät: opinnäytetyön tekijä Iiris Tuominen

Kuvassa hymyilee Iiris Tuominen

Setlementtiasuntojen uudessa juttusarjassa työntekijät kertovat työstään ja jatkavat lauseita. Tällä kertaa esittelyvuorossa on syksyllä 2021 neljän kuukauden harjoittelujakson suorittanut Iiris Tuominen, joka hoitaa kanoja ja on kiinnostunut sosiaalisesta kestävyydestä sekä luonnon hyvinvoinnista.

Iiris Tuominen päätyi Setlementtiasunnoille sosionomitutkintoon kuuluvan opinnäytetyön kautta. Setlementtiasunnot etsi opinnäytetyön tekijää yhteistyökumppaniltaan Diakonia Ammattikorkeakoululta, ja Iiris otti pestin vastaan.

– Asuminen ja yhteisöllisyys alkoivat kiinnostaa enemmänkin, ja kun opintojeni viimeinen harjoittelujakso oli edessä, oli luontevaa kysyä harjoittelupaikkaa Setlementtiasunnoilta, Iiris kertoo.

Iiris suoritti Setlementtiasunnoilla kolmannen ja viimeisen harjoittelunsa, joka on kehittämistyön harjoittelu. Tarkoituksena on ollut perehtyä asiakas- ja kumppanuuslähtöiseen kehittämiseen. Iiris Tuominen kertoo olleensa monessa mukana, mm. luomassa seurantakyselyä Jätkäsaaressa sijaitsevalle Sukupolvienkorttelille, osallistuneensa Pihojen PTS – eli pitkän tähtäimen suunnitteluprojektiin, Naapuruussovitteluhankkeeseen ja tulevan vedensäästökampanjan suunnitteluun.

Setlementtiasunnot edustaa samoja arvoja, joita Iiris haluaa yhteiskunnassa edistää

– Pidän Setlementtiasunnoista erityisesti siksi, että se on ARA:n hyväksymä yleishyödyllinen yhteisö, Iiris sanoo. Asuntoja vuokrataan sosiaalisin perustein, eivätkä yrityksen osakkeet ole julkisen kaupankäynnin kohteena. Iiris kertoo myös ekologisuuden olevan Setlementtiasuntojen keskeisistä arvoista itselleen tärkeä.

Iiris teki opinnäytetyötutkimuksen Setlementtiasunnoille. Siinä tutkittiin Setlementtiasuntojen asukkaiden asumiskokemuksia. Vastauksissa nousivat esiin mm. yhteiset tilat, joita Setlementtiasuntojen kaikissa vuokrataloissa on. Ne näyttäisivät tuovan lisäarvoa asumiseen, ja edistävät ihmisten välistä vuorovaikutusta.

– Tämä on mielestäni positiivinen tekijä, joka erottaa Setlementtiasunnot monista muista vuokra-asuntojen tarjoajista, Iiris tiivistää.

Kysymykseen mitä uutta olet oppinut Iiris vastaa empimättä: ”Vaikka mitä!” Hän kertoo päässeensä haastamaan osaamistaan ja oppimaan uutta kehittämistyöstä. Iiris kokee ammatti-identiteettinsä kehittyneen harjoittelun aikana. Iiris sanoo myös kokeneensa itsensä tervetulleeksi työyhteisöön sellaisena kuin on. Tämän ansiosta hän uskoo, että uskaltaa jatkossakin olla työyhteisöissä enemmän oma itsensä.

Iiris tiivistää harjoittelujakson olleen todella arvokas kokemus. Hän myös suosittelee Setlementtiasuntoja harjoittelupaikkana muille alan opiskelijoille.

– Jos mahdollisuus itsenäiseen työskentelyyn ja kehittävä työote kiinnostavat, ja asuminen, yhteisöllisyys ja ekologisuus ovat tärkeitä, tämä on hyvä paikka oppia ja syventää osaamistaan. Työyhteisö on mukava, vaikka harmillisesti koronan takia etätöitä on tehtykin ison ajan syksystä, ja työkavereihin on tullut tutustuttua vähemmän kuin ehkä normaalioloissa tulisi.

Sukellus Iiris Tuomisen sielun syövereihin

Iiris kokee saaneensa valmiuksia monenlaisiin työtehtäviin harjoittelussaan, ja kartuttaneensa itseluottamusta sen suhteen, että pystyy oppimaan uusia haastavampiakin työtehtäviä. Mitä muuta hänestä olisi hyvä tietää? Pyysin Iiristä jatkamaan lauseita.

Lapsena haaveilin… olevani arkeologi. Kaivoin takapihalta pensselillä esiin hiekasta dinosauruksien luita (eli kiviä) ja suunnittelin arkeologin uraani. Jurassic Parkilla saattoi olla jotain tekemistä asian kanssa 😀

Parasta työssäni on ollut… luottamus siihen, että kykenen tekemään minulle annetut tehtävät itsenäisesti.

Viimeksi nauroin makeasti, kun… höpsöttelin lapseni kanssa.

Ennen oli paremmin… kun ihmisten aiheuttama ilmastonmuutos ja kuudes sukupuuttoaalto eivät olleet vielä alkaneet, ja biodiversiteetti oli kukoistava. Ihminen on saanut toiminnallaan paljon tuhoa aikaan lyhyessä ajassa.

Tässä ajassa parasta on… mahdollisuudet. Vaikka moni asia näyttää menevän tässä ajassa pieleen, on nykyisessä maailmassa myös lukemattomia mahdollisuuksia, joihin tarttua. Se luo toivoa.

Aion vielä opetella… toivottavasti monia asioita! Suhtaudun elämään jatkuvan oppimisen matkana. Tällä hetkellä opettelen esimerkiksi korjaamaan vaatteita ja  hoitamaan kanoja, jotka asuvat meillä ensi kevääseen saakka. Valmistumiseni jälkeen tähtäimessä on työ, jossa voisin yhdistää mielenkiintoni sosiaalisen kestävyyden ja hyvinvoinnin edistämiseen sekä rakkauteni luontoon ja ympäristön hyvinvoinnin huomiointiin. Toivon oppivani näistä teemoista lisää. Aion myös jatkaa sosiaalitieteiden opintojani avoimessa yliopistossa, ja ehkäpä jonakin päivänä haen vielä tutkinto-opiskelijaksi.


Ella Niini