Kielet/Languages

 

Setlementtiasuntojen työntekijät esittäytyvät: Tekninen johtaja Lauri Isotalo

Lauri Isotalo lomatunnelmissa

Setlementtiasuntojen uudessa juttusarjassa työntekijät kertovat työstään ja jatkavat lauseita. Tällä kertaa esittelyvuorossa on tekninen johtaja Lauri Isotalo, joka soittaa ukulelea, pelaa golfia porojen kanssa ja miettii työssään asukkaiden ja yhteiskunnan tarpeita.

Olen monesti nähnyt Setlementtiasuntojen teknisen johtajan Lauri Isotalon pyyhältävän kokoukseen ja moikattukin ollaan, mutta nyt Lauri istuu alas sovittuun haastatteluun ja saan tietää enemmän hänestä ja teknisen johtajan työstä. Kohta tiedät sinäkin.

Isotalo kertoo tehneensä reissuhommia kolmanneksen elämästään. Edellisestä konsultin työstään hän kuvitteli jäävänsä eläkkeelle. Sitten eräänä päivänä soitti headhunter. ”En jaksanut laittaa hanttiin ja vähän kiinnostuinkin”, Isotalo kertoo letkeään sävyyn.

Setlementtiajatuksesta Isotalo ei alkuun tiennyt mitään, mutta vähitellen se kirkastui ja Isotalo koki arvot hyviksi. Bonusta oli se, että teknisen johtajan työhön ei sisältynyt liiaksi matkustamista. Isotalo aloitti Setlementtiasunnoilla huhtikuussa 2019.

Setlementtiasuntojen toiminta perustuu yhteisöllisyyteen, ekologisuuteen ja taloudellisuuteen

Isotalo kertoo Setlementtiasuntojen konseptin poikkeavan muusta kohtuuhintaisesta asumisesta asumiskoordinaattoreiden kautta.

– Kohtuuhintaisen asumisen tarjoaminen on jo sinänsä hyvä asia. Setlementtiasunnoilla se on viety napsun pidemmälle, Isotalo sanoo ja kertoo ihmisille tarjottavasta tuesta, joka tekee toiminnasta kokonaisvaltaisempaa.

Entä millaisia taloja nykyisin rakennetaan? Isotalon mukaan laadullisesti hyviä. Arkkitehtuuri on aina makuasia, mutta talot ovat toiminnallisia. Joskin kaava määrittelee pitkälti sen, millaisia asunnoista voi tulla. Setlementtiasunnoilla pyritään siihen, että alle 30 neliön yksiöitä ei tehdä, parvekkeet rakennetaan aina mahdollisuuksien mukaan, asunnot ovat helposti kalustettavia ja toimivia. Työssään Isotalo on kehittänyt Setlementtiasuntojen rakentamista ohjaavaa suunnitteluohjetta.

Rakennushankkeissa huomioidaan kestävä rakentaminen. Materiaalit ovat sellaisia, joissa on kohtuullisen pieni hiilijalanjälki, ne ovat mielellään kotimaisia, kestäviä ja helppohoitoisia. Taloista tehdään, ei samanlaisia, mutta tekniikaltaan samankaltaisia, jolloin niiden ylläpito on helpompaa. Työmaat ovat vähäpäästöisiä kohtuuhintaisuuden sallimissa rajoissa. Tapiolan Jousenpuistossa pilotoidaan nyt RTS-ympäristöluokituksen työkalua, jonka avulla toteutetaan ympäristövastuullista rakentamista ja kiinteistöjen ylläpitoa. Esimerkkinä ekologisesta asumisesta Isotalo mainitsee myös Borgströminmäen Setlementti­asunnot, jotka lämpenevät maalämmöllä ja useissa kohteissa olevat aurinkopaneelit.


Mitä kaikkea vuokra-asuntojen rakentamisessa tulee vastaan?

Alan toimijoiden yhteisenä huolena ja haasteena ovat vaativat kaavamääräykset. Kohtuuhintaisia asuntoja ei pystytä rakentamaan kalliille kaavoitusalueille. Näin kaavoittaminen osaltaan synnyttää ”ökyalueita” ja toisaalta vaikuttaa vähempiosaisten asuinalueiden syntymiseen.

Taloudelliset reunaehdot ja kaavamääräykset tekevät rakentamisesta haasteellista, mutta teknisen johtajan työ on myös mielenkiintoista. Vaikka Setlementtiasuntojen perustehtäviin ei kuulu esimerkiksi uuden tekniikan pilotointi, niin monenlaista kehitystyötä tehdään kuitenkin. Yhteistyökumppaneiden avulla esimerkiksi Postipuistossa on pyritty löytämään edullisia, uusia ratkaisuja ikäihmisten asumiseen. Isotalo on huomannut, että kaiken ei tarvitse olla kallista. Fiksuja asioita voi tehdä edullisestikin.

Setlementtiasunnoissa halutaan panostaa yhteisöllisyyttä tukevaan toimintaan. Ihmiset tapaavat toisiaan esimerkiksi lenkkisaunoissa ja niiden yhteydessä olevissa tiloissa.

– Monien Setlementtiasuntojen saunatilat ovatkin niin hulppeat, että on vaikea kuvitella kyse olevan kohtuuhintaisesta asumisesta, Isotalo sanoo.

Tätä et tiennyt Lauri Isotalosta

Tekninen johtaja miettii työssään asukkaiden ja yhteiskunnan tarpeita. Mitä muuta hänestä olisi hyvä tietää? Pyydän Lauria jatkamaan lauseita.

Lapsena haaveilin… että tekisin aikuisena jotakin mielekästä ja että näkisin maailmaa. Toiveiden kanssa pitää tosin olla varovainen, sillä töissä on tullut oltua 25 maassa.

Parasta työssäni on… kohtuullisen itsenäinen tehtävä ja omien näkemysten toteuttaminen, hyvä työyhteisö, fiksut ihmiset ja tunne siitä, että tehdään hyödyllisiä asioita.

Viimeksi nauroin makeasti, kun… kesälomalla pohjoisessa golfia pelatessa pallo päätyi bunkkeriin ja lähemmän tarkastelun jälkeen löytyi sieltä kahden makoilevan poron välistä.

Ennen oli paremmin… se, että elämä oli huolettomampaa.

Tässä ajasta parasta on… se, että esimerkiksi ympäristöasioihin liittyvästä huolettomuudesta on herätty toimimaan valtiollisellakin tasolla.

Aion vielä opetella… paljonkin pitäisi, mutta jonkun musiikki-instrumentin soittaminen on listalla. Ukulelesta on jo kokemusta.

Porot golfkentällä

Kuvat: Laurin kotialbumi
Teksti: Ella Niini