Nyt talven ja kevään vielä taistellessa on hyvä aika tarkastella asunnon sisälämpöä. Mikä on tavoiteltava lämpötila ekologisuuden, taloudellisuuden ja asumisterveyden näkökulmasta? Oletko sinä se etäkokouksien kauluspaitainen osallistuja kalsareissa vai kenties villasukkahyggeilevä kerrospukeutumisen mestari? Kirjoitukseen on sopivan sisälämpötilan selvittämiseksi haastateltu Setlementtiasuntojen kiinteistöpäällikkö Terhi Toppinen-Häyristä.
Miellyttävä lämpötila on oleellinen osa asumismukavuutta. Ihmiset kokevat sopivan lämpötilan hyvin yksilöllisesti. Kokemukseen vaikuttavat lukuisat asiat, muiden muassa ilmankosteus ja ilmavirtaukset – samoin pukeutuminen, ikä ja fyysinen aktiivisuus. Joku viihtyy villasukissa, toinen paljain varpain t-paidassa. Yksi istuu sohvalla ja katsoo tv:tä, toinen huhkii tehotreeniä jumppamatolla. Yleisesti ihmiset sietävät paremmin viileämpää sisäilmaa silloin kuin ulkona on kylmempää ja kuivempaa. Oikea sisälämpötila ei kuitenkaan ole makuasia. Miten voi varmistaa omaan kotiin sopivan lämmön?
Kuluttajille energianeuvontaa antava Motiva suosittaa terveelliseksi ja energiataloudelliseksi sisälämpötilaksi 20–21 astetta oleskelutiloissa ja 18–20 astetta makuuhuoneessa. Lämmityskaudella lämpötila saa kuitenkin olla korkeintaan 23–24 astetta. Suomessa kodeissa on yleisesti asumisterveyssuosituksia korkeammat lämpötilat.
Setlementtiasuntojen kiinteistöpäällikkö Terhi Toppinen-Häyrinen kertoo, että asumisterveysohjeen mukainen suosituslämpötila koetaan usein viileänä.
– Haluamme panostaa asumismukavuuteen. Tämä vuoksi meidän kiinteistöjen keskilämpötila on 22−23 astetta.
Toppinen-Häyrinen jatkaa muistuttamalla, että asumismukavuus syntyy siitä, kun lämmitys ja ilmanvaihto ovat tasapainossa. Ei siis vilua eikä vetoa.
– Näitä asioita seuraamme jatkuvasti käytössämme olevilla työkaluilla. Tarvittaessa teemme korjaavat toimenpiteet optimoimalla asetettuja arvoja.
Sopiva sisälämpötila on ekoteko ja satsaus omaan hyvinvointiin
Sisäilman lämpötila vaikuttaa asumismukavuuteen, mutta sillä on myös terveydellisiä vaikutuksia. Liian korkea sisälämpötila alentaa ilman suhteellista kosteutta, joka voi aiheuttaa kuivuuden tunnetta sekä erilaisia ihon ja limakalvojen ärsytysoireita. Korkealla sisälämpötilalla on vaikutuksia myös unenlaatuun ja sitä kautta yleiseen vireystasoon.
Asumisolosuhteita säätäessä tulee tarkastella kokonaisuutta, jotta parhaiten huomioidaan niin asumismukavuus, ekologisuus kuin taloudellisuuskin, joka lopulta näkyy vuokran määrässä. Setlementtiasuntojen asukas voi myös itse vaikuttaa tähän, mutta miten? Siihen Toppinen-Häyrinen antaa neljä vinkkiä:
- käytä patteritermostaatissa olevaa pientä säätövaraa
- huolehdi ilman vaihtumisesta
- tee poikkeavista olosuhteista heti ilmoitus
- huomioi vuodenajat
Jatkossa asukkaamme voivat seurata toimiensa vaikutusta entistä paremmin. Toppinen-Häyrinen kertoo, että kehitteillä on viestinnän muotoja, joissa esimerkiksi energiansäästöistä kerrotaan asukkaille selkeästi.
llmastoteot ovat Setlementtiasunnoilla osa arkea. Niihin liittyen on tärkeää huomata, että ekologisesti sopivasta sisälämpötilasta huolehtiminen voi myös itsessään tuoda iloa asukkaalle. Usein nimittäin vastuulliset teot tuppaavat lisäämään omaakin hyvinvointia. Hyvän tekeminen muille ja myös ympäristölle on yksi onnellisuuden osatekijöistä.
Entäpä, miten kiinteistöpäällikkö itse määrittelisi hyvän asumisen? Toppinen-Häyrinen nimeää oleellisiksi asioiksi oman kodin, oman arjen, omat valinnat, asumisrauhan, perheen ja läheiset ihmiset, turvallisen ympäristön sekä kauniin luonnon. Mitä asioita omalta listaltasi löytyy?