Monissa taloyhtiöissä on pyykkitupa ja talosauna. Setlementtiasunnoilla on kumppanuusmaatila. Mistä oikein on kyse? Se ainakin on selvää, että kuokkavieraat ovat tervetulleita.
Oletko kuullut hyötykasvi-kuntoliikunnasta? Se poikkeaa kuntokeskusten tarjonnasta siten, ettei sitoutumista tai kuukausimaksuja tarvita. Sisätossujen sijaan tarvitset vain multaa kestävät kengät ja kiinnostuksen luomukasviksiin.
Perho liiketalousopiston Malmin kampuksen takana odottaa yllätys. Hiekkatien toisella puolella levittäytyy pelto ja siinä kasvimaa. Hehtaarin verran luonnonmukaisesti viljeltyjä vihanneksia ja kukkia seitsemässä eri lohkossa: kurpitsat, sipulit, salaatit, yrtit, juurekset, kaalit ja kukkaset.
Pellon laitamilta löytyy myös pieni mehiläistarha, joka tuottaa omaa hunajaa. Kaikki täällä on luonnonmukaisesti kasvatettu, ilman torjunta-aineita.
Kyseessä on Green City Farm, Perhon kumppanuusmaatila, jossa Setlementtiasunnot on yksi kolmesta yhteistyökumppanista.
Perhon puutarhuri Steven Lowndes katselee peltoa tyytyväisenä. Juuri nyt tiluksilla saa kulkea rauhassa, mutta kaikkein mieluisin näkymä on toisenlainen. Unelmien maatilalla viljellään ja nostetaan satoa yhdessä. Ja juuri niin Green City Farm toimii.
Peltoa ei ole jaoteltu vuokrattaviin lohkoihin, vaan idea on, että sen antimista voivat hyötyä kaikki mukana olevat toimijat. Esimerkiksi jokainen Setlementtiasuntojen asukas on tervetullut toimintaan oman innostuksensa ja jaksamisensa mukaan.
Kaikkia vihanneksia ei tarvitse ostaa kaupasta. Ne voi kasvattaa itse – vaikka kaupungissa asuisikin. Lowndes kannustaa asukkaita tulemaan tutustumaan peltoon.
”Voi vaikka varata ajan, ettei tarvitse harhailla pellolla yksin.”
Asukkaat voivat myös suunnitella talolla tapahtuman, jossa kokataan yhdessä kauden luomukasviksista. Green City Farmin idea onkin, että luomukasviksia ja kukkasia käytetään osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukeviin tarkoituksiin.
Setlementtiasuntojen asukkaat voivat osallistua toimintaan monella tavalla siementen kylvöstä ja peltotöistä sadonkorjuuseen. Kasvisten ja kukkien kerääminen on ilmaista, eikä toiminta vaadi sitoutumista.
Pellon hyödyntämisestä on aina keskusteltava etukäteen viljelijän kanssa, sillä satoa on tarjolla tietty määrä Setlementtiasuntojen tarpeisiin.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä asumiskoordinaattori Laura Hahkalaan, puh. 010 340 1330.