Kaipaatko lisävinkkejä arjen raha-asioiden pyörittämiseen? Onko muutamia laskuja jäänyt rästiin? Vai onko talous jo aivan solmussa? Koostimme vinkkejä siihen, kuinka omaa talouttaan voi tasapainottaa. Olemme koostaneet myös muistilistat opiskelijalle, työssäkäyvälle ja työnhakijalle.
Asumiskoordinaattori Markku Merivirta muistuttaa, että Setlementtiasunnot tekee tarvittaessa asukkaiden kanssa vuokravelasta maksusuunnitelmia.
Merivirta vinkkaa, että talouden suunnittelussa kannattaa aina huomioida yllättävät menot, kuten sairaus-, lääkäri- ja lääkekulut. Mikäli tulossa on tärkeitä päivämääriä esimerkiksi Kelan kanssa asiointiin, ne kannattaa aina laittaa kalenteriin.
”Valitettavan usein myös on niin, että kun jotain rahanmenoa pitää supistaa muiden menojen takia, vuokrasta usein ”lainataan”, jolloin vaarannetaan perusturva eli lämmin koti.”
Vinkit talouden hallintaan
Kun tavoitteena on parempi budjetointi
- Isompia hankintoja varten kannattaa laatia säästösuunnitelma.
- Penno-työkalun avulla oman talouden hallinta on yksinkertaisempaa. Kirjaat vain jokapäiväiset menosi ja tulosi, ja Penno kertoo yhdellä silmäyksellä rahatilanteesi.
Kun muutamia laskuja on jo rästissä
- Sovi laskuttajan kanssa eräpäivästä tai laatikaa maksusuunnitelma.
- Hoida aina ensin tärkeät perusmenot, esimerkiksi vuokra ja sähkölasku.
Kun talous on päässyt solmuun
- Velkalinja ja Kysy rahasta -chat
- Toimeentulotuki
- Kuntien talous- ja velkaneuvonta
- Sosiaalinen luotto
- Yksityishenkilön velkajärjestely
- Jos rahat eivät riitä velkojen maksuun
Opiskelija
- Tarkista, että olet saanut kaikki mahdolliset tuet opiskeluun ja asumiseen.
- Katso videolta miten voit hakea opinto- ja asumistukea.
Työssäkäyvä
- Onko verokorttisi ajan tasalla?
- Tiedätkö kaikista verovähennyksistä?
- Oletko vastavalmistunut ja aloittanut työelämässä? Mikäli olet nostanut opintotukea samana vuonna kuin saat palkkatuloja, kannattaa tarkastaa vuosituloraja.
Työnhakija
- Mikäli jäät työttömäksi tai opintosi päättyvät eikä sinulla ole työpaikkaa, ilmoittaudu heti työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluiden verkkosivuilla tai puhelimitse. Sen jälkeen voit hakea työttömyysturvaa joko työttömyyskassasta tai Kelasta.
- Kelan työttömyyskorvaus
- TE-palvelut
- Nuorisotakuu
Tiedot on koottu Setlementtiliiton Mun talous -toiminnan verkkosivuilta. Lue lisää: muntalous.fi