Kielet/Languages

 

Naapurisovun resepti

Kesäkurpitsaa, herkkusieniä ja paprikaa. Päälle murusteltua fetajuustoa, loraus öljyä ja ripaus mausteita. Koko komeus kääritään folioon sieväksi nyytiksi.

”Raimo, käytkö laittamassa grillin päälle?”, huikkaa Pirjo Mieskonen.

Menee vain hetki, ja pihalla alkaa leijailla vastagrillattujen herkkujen tuoksu.

Pariskunta on Havukosken Setlementtiasuntojen yksi aktiivisimmista. Toimeliaat asukkaat ovatkin taloille kullanarvoisia. Naapurusten voimin on perustettu useita talon väen yhteisiä kerhoja, järjestetty retkiä ja loihdittu sisäpihasta viihtyisä kesäkeidas.

Aina keväisin ja syksyisin Havukosken talolla pidetään talkoopäivä, jossa valmistellaan pihapiiri tulevaan kauteen. Kukkien ja yrttien istuttamisen lisäksi asukkaat ovat nikkaroineet itse myös puiset kukkalaatikot.

Mutta tänään grillataan. Tuoksu houkuttelee paikalle yksi kerrallaan nälkäisiä naapureita.

Yhteisten kokkaushetkien järjestäminen on Setlementtitaloilla tehty mutkattomaksi: asukkaiden käytössä ovat niin yhteiskeittiö kuin kaasugrillikin. Yhteisissä tiloissa on tilaa istuskella isommallakin porukalla – eikä maksa mitään.

”Täällä voisi järjestää vaikka juhlat”, Pirjo pohtii.

Makkaraa ja vihanneksia lautasella.

Rohkeasti kokkaamaan

Entä miten on sen kuuluisan naapurisovun laita? Eikö kerrostalossa grillaus ole yksi niistä asioista, jotka saavat asukkaat äreiksi? Ei ainakaan Havukoskella.

Vaikka parvekkeella grillaaminen ei ole sallittua, on se talon pihalla jopa toivottua. Setlementtiasuntojen asumiskoordinaattori Markku Merivirta kannustaa asukkaita järjestämään yhteisiä kokkaushetkiä rohkeasti.

”Monella talolla esimerkiksi asukastoimikunnat järjestävät yhteisiä grillauksia tai ainakin asukkaat voivat ehdottaa tällaista toimintaa. Asukastoimikunnilla on vuosittainen toimintabudjetti, ja tällä rahalla voi myös järjestää yhteisiä ruoka- ja ajanviettohetkiä.”

Mieskoset ovat tyytyväisiä talon yhteishenkeen ja rauhallisuuteen. Puitteet tapahtumien ja kokkaushetkien järjestämiseen ovat kunnossa, joten he haluavat rohkaista asukkaita käyttämään niitä vielä enemmän. Grillikin on nostettu varastosta kesäksi pihalle, jotta se olisi helppo ottaa käyttöön.

Kun ruoat on syöty ja tiskit tiskattu, on aika vetäytyä ruokalevolle. Ensi kertaan!

Kolme henkilöä syö grilliruokaa pihalla auringon paisteessa.
Raimo Mieskonen (oikealla) on tyytyväinen talon yhteishenkeen.

Näin järjestät onnistuneen grillaushetken

  1. Ota talon yhteiset tilat rohkeasti käyttöön. Niissä voi kokoontua pienellä tai isolla porukalla tai järjestää vaikka juhlat.
  2. Tarkista säännöt. Useilta Setlementtitaloilta löytyy yhteiskäytössä oleva, ilmainen grilli. Parvekkeella ei saa valmistaa lämmintä ruokaa, mutta talon pihalla se on jopa suositeltavaa. Myös omien grillausvälineiden käyttö on sallittua.
  3. Muista turvallisuus! Grillaa vain asianmukaisilla välineillä. Kaasun kanssa tulee noudattaa siihen liittyvää varovaisuutta ja kaasupulloissa olevia ohjeita. Avotuli ei ole piha-alueilla sallittu. Turvallisuus on käyttäjän vastuulla.
  4. Huomioi hiljaisuus. Yörauhan aikana tulee kokkailuissa noudattaa erityistä varovaisuutta ja naapureiden huomioimista.
  5. Kokkaaminen on mukavaa yhdessä. Mitä jos kutsuisit mukaan myös naapurit?
  6. Puhtaus on puoli ruokaa. Yhteisen grillin käytön jälkeen se tulee siivota ja palauttaa omalle paikallee