Yhteistyökumppanimme Green City Farmin pelto Helsingissä tuottaa satoa ja hyvinvointia. Samoja ajatuksia voi toteuttaa myös parvekeviljelyssä. Asumiskoordinaattorimme Laura Hahkala kannustaa työntämään kädet multaan.
Malmin Longinojalla sijaitsee porukkapelto. Tämä Perho Liiketalousopiston Malmin kampuksen kupeesta Helsingin kaupungilta vuokrattu 1,2 hehtaarin peltoalue on kiinteä osa oppilaitoksen toiminta- ja opetussuunnitelmaa. Perho Green City Farmin juuret ovat kumppanuusmaataloudessa, joka tukee pienimuotoista ja luonnonmukaista viljelytoimintaa samalla yhdistäen lähialueen asukkaita, kaupunkilaisia ja sidosryhmiä.
Pellolta on saatu lähituotettua luomusatoa myös Setlementtiasuntojen taloille. Asukkaat ovat voineet esimerkiksi kokkikerhoissa laittaa yhdessä ruokaa ja istahtaa saman pöydän ääreen syömään. ”Taloissamme on hyvät yhteiskeittiöt ja nämä asumisen palvelut tukevat toisiaan”, kertoo Setlementtiasuntojen asumiskoordinaattori Laura Hahkala. Green City Farmia ja Setlementtiasuntoja yhdistää tärkeä arvo − yhteisöllisyys. Sanotaan, että yhteisöllisyyden yhtenä mittarina on se, kuinka usein syödään yhdessä. Ruoka yhdistää ihmisiä ja ruoka on tärkeä osa kulttuuria. Samalla voi oppia uusia reseptejä!
Viime vuonna Setlementtiasunnot sai Green City Farmilta valmiiksi kasvatettuja taimia yhteisviljeltäväksi. Hahkalan mukaan kaikissa Setlementtiasuntojen taloissa yhteisviljely on mahdollista pihalla tai yhteisparvekkeiden viljelylaatikoissa.
”Setlementtiasunnoilla tietysti halutaan ajatella, että parvekeviljely yhdistää asukkaita, ja joissain meidän taloissamme asukkaat ovat harrastaneet pistokkaan vaihtoa”, Hahkala iloitsee.
Parvekepuutarhuri ruokkii kehoa ja mieltä
Yhteisviljelyn lisäksi kädet voi työntää multaan myös omalla parvekkeella. Monien parvekkeita koristavatkin erilaiset kesäkukat. Ne ovat paitsi kauniita, myös elintärkeitä pölyttäjille. Lisäksi parvekkeella voi kasvattaa hyötykasveja. Hahkala on parvekeviljelyn kannattaja. Hän nauttii parvekkeelta helposti saatavasta lähiruoasta, josta voi olla varma, mitä suuhunsa laittaa ja mistä se on peräisin. Parvekeviljely on taloudellistakin; ruokaa voi kasvattaa itse jo kertaalleen kaupasta ostettujen kasvisten siemenistä.
”Myös yrtit ovat monesti tosi helppohoitoisia ja terveellisiä. Kasvattaminen on lisäksi kiva harrastus, jos tykkää seurailla kasvien kasvamista, tätä harrastaakseen ei tarvitse lähteä kauas kotoa”, Hahkala hehkuttaa.
Kesällä parvekekasvit myös kivasti varjostavat ja viilentävät asuntoa. Kokeile vaikkapa rönsyilevää ruusupapua! Sitä kun viljelee parvekkeella, voi lähes aistia viidakkomaisen tunnelman. Sopiva aika siementen kylvämiselle on juuri nyt toukokuussa. Satoa pääsee keräämään loppukesästä, kun pavut ovat noin 10−15 cm pitkiä.
Urbaanin viidakon saa parvekkeelle loihdittua myös viherkasveista. Osa huonekasveista viihtyy kesät parvekkeella ja talvet sisällä. Talvella huonekasvit pitävät huoneiston ilmankosteutta sopivalla tasolla. Hahkala muistuttaa, että kylmä ilma sitoo vähemmän kosteutta, ja lisäksi sisällä lämmitys kuivattaa huoneilmaa ja limakalvoja. Kasveista on apua tässäkin.
Vehreydellä ja luontoympäristöillä on todistettuja hyvinvointivaikutuksia, muiden muassa sykkeen laskeminen, stressin lievitys ja unen laadun parantuminen. Viljeleminen ja kasveista huolehtiminen lisää hyvinvointia ja luovuutta, se myös rauhoittaa mieltä ja auttaa keskittymään.
Viisi vinkkiä parvekeviljelyyn:
- Ota huomioon ilmansuunta ja valoisuus. Aurinkoinen parveke nostaa lämpötilaa ja kasvien veden kulutusta.
- Valitse kasvualusta ja astia on oikein. Voit käyttää ruukkuja, laatikoita ja kasvusäkkejä. Käytä ruukuilla aluslautasia, jotta vesi ei sotke lattiaa tai valu rakenteisiin.
- Kiinnitä huomiota multatilan kokoon. Suureen ruukkuun mahtuu monta kasvia. Istuta keskelle korkeampaa ja reunoille matalampia kasveja.
- Selvitä kasvien lannoitustarve ja noudata annosteluohjeita.
- Hyödynnä kerroksellisuutta. Erilaiset tuet, säleiköt ja amppelit moninkertaistavat pienen tilan viljelyalan. Seinällä oleville hyllyille mahtuu monta yrttiruukkua.
Lisää vinkkejä parvekeviljelyyn, löydät esimerkiksi Martoilta.