Kielet/Languages

 

Rakentamisella on ratkaiseva merkitys ilmastonmuutokseen – tuore raportti osoittaa suomalaisen rakennuskannan tilan

Suomalaiset asuvat verrattain hyväkuntoisissa asunnoissa, ainakin kun vertaa muuhun Eurooppaan. Siitä huolimatta korjaustarve on erittäin suuri.

Rakennusinsinööriliiton Rakennetun omaisuuden tila ROTI 2019 -raportti julkistettiin tänään. Raportissa on tarkasteltu rakennetun ympäristön nykytilaa ja tulevaisuuden tarpeita.

Tarkastelu on tehty kuuden paneelin kautta. Ne ovat rakennukset, liikenneverkot, yhdyskuntatekniset järjestelmät, koulutus ja kehitys, digitaaliset ratkaisut sekä arkkitehtuuri, suunnittelu, muotoilu ja taide.

Rakennukset-paneelin puheenjohtaja, Setlementtiasuntojen toimitusjohtaja Heli Kotilainen pitää suomalaisen rakennuskannan tilaa kokonaisuutena hyvänä. Euroopan mittakaavassa Suomen rakennukset ovat melko hyvässä kunnossa.

”Uudet rakennukset rakennetaan ammattimaisemmin, mutta vanhoja rakennuksia ei ylläpidetä ja korjata riittävästi.”

Suuri osa Suomen rakennuksista on 1960–1980-luvuilta. Raportin mukaan asuinrakennusten korjauksiin on seuraavien 10 vuoden aikana sijoitettava 9400 miljoonaa euroa. Kuntien palvelurakennuksissa summa on yhdeksän miljardia euroa.

Rakennettuun ympäristöön vaikuttaa samanaikaisesti useita voimakkaita muutosilmiöitä kuten kaupungistuminen, väestön ikääntyminen, kestävän kehityksen vaatimukset sekä teknologinen kehitys ja digitalisaatio.

Kotilaisen mukaan rakentamisella ja rakennusten käytöllä on ratkaiseva merkitys ilmastonmuutokseen. Lisäksi rakentamisessa ja asumisessa on yhä tärkeämpää nostaa keskiöön asukkaiden viihtyminen ja käyttäjäkokemus.

”Tarvitsemme uusia ratkaisuja, ymmärrystä ja halua tehdä yhdessä.”

Lisätietoja ROTI 2019 -raportista löydät täältä

Lue tiedote ROTI 2019 -raportista täältä