Kielet/Languages

 

Kurpitsaa, yrttejä ja yhteishenkeä

Malmin Ormuslinnassa nautittiin syksyn sadosta ja suunniteltiin ekotoimikunnan perustamista.

Sadonkorjuukausi huipentuu Ormuslinnan Setlementtitalolla herkullisesti: tarjolla on kauden kasviksista loihdittua luomukasvisruokaa. Lähiruoasta on todellakin kyse, sillä puutarhuri Steven on korjannut kasvikset talteen edellisenä päivänä alle kilometrin päästä.

Aiemmin kerroimme Green City Farm -maatilasta, jossa Setlementtiasunnot on mukana yhtenä pääyhteistyökumppanina. Nyt kevään ja kesän työ palkitaan. Asukkaiden lautasilla höyryää kurpitsakeittoa ja se nautiskellaan salaatin ja maalaisleivän kera. Jälkiruoaksi on tietenkin kahvia ja pullaa.

Ympäristöarvot ovat Setlementtiasunnoille tärkeitä. Jottei ekologisuus jäisi vain puheiden tasolle, tarkoituksena on perustaa taloille ekotoimikuntia. Ne ovat epävirallisia, asukkaiden näköisiä kerhoja, joissa toiminta muotoutuu osallistujien mukaan.

Setlementtiasuntojen toimitusjohtaja Heli Kotilainen (oik.) kannustaa asukkaita mukaan ekotoimikuntaan.

Setlementtiasuntojen asukaskoordinaattori Laura Hahkalan mukaan idea toimikuntiin lähti alun perin Tampereelta Hervannan Setlementtitalolta.

”Ajatuksena on kerätä yhteen ekologisuudesta kiinnostuneita ihmisiä. He voivat järjestää esimerkiksi tapahtumia ja retkiä.”

Jokainen Sadonkorjuujuhlaan osallistuva saa kotiinviemisiksi Provencen yrttejä, eli niput kynteliä, timjamia, oreganoa ja rosmariinia. Ormuslinnan asukas Pirkko Luotamo ihastelee luomuyrttien huumaavaa tuoksua. Hän kertoo kalenterin olevan pullollaan harrastuksia, mutta pitää ekotoimikuntaa kannatettavana.

Ormuslinnan asukas Pirkko Luotamo nappaa kotiinviemisiksi nipun tuoreita yrttejä.

Koska vietetään hävikkiviikkoa, kysymys kuuluu: mitä tapahtuu yli jääneelle ruoalle? Ei hätää, kaapeista ilmestyy pian kippoja ja pussukoita, joissa keitto ja salaatti kulkevat kätevästi asukkaiden koteihin iltaruoaksi. Ja annetaanpa hävikkiongelman ratkaisuun myös toisenlainen vinkki.

”Jos ruokaa jää yli, voi kutsua naapurit kylään!”

Setlementtiasuntojen asukas, kiinnostaako ekotoimikunta tai Green City Farm -toiminta? Ota yhteyttä asumiskoordinaattori Laura Hahkalaan, puh. 010 340 1330.