Kielet/Languages

 

Senioriasunnot

Itsenäistä asumista senioriasunnossa

Setlementtiasuntojen kohteissa osa kodeista on suunniteltu erityisesti ikääntyneille. Asuntojen varustelu vaihtelee kohteen mukaan. Hakukriteerinä asuntojen asukasvalinnoissa on vähintään 55 vuoden ikä muuttopäivänä ARA:n asukasvalinnan ehtojen mukaisesti. Hakemus asuntoon tehdään suoraan Setlementtiasunnoille.

Asunnoissa asutaan itsenäisesti omassa kodissa: ne eivät ole palveluasuntoja. Setlementtiasunnot ei tarjoa senioriasukkaille tarkoitettuja tukipalveluja. Senioriasukkaat voivat iän ja palvelutarpeen lisääntyessä olla Helsingin kaupungin tavanomaisten vanhuspalvelujen piirissä, ja niihin asukkaat hakeutuvat itsenäisesti. Ikäihmisen palveluiden järjestämisessä neuvoo ja auttaa esim. Helsingin kaupungin Seniori-info.

Tällä hetkellä senioriasuntoja on Helsingissä Kalasataman Setlementtiasunnoissa ja Postipuiston Setlementtiasunnoissa.

Önskebo-kokeilu Postipuistossa

Postipuiston Setlementtiasuntojen senioriasuntojen ensimmäisillä asukkailla on mahdollisuus osallistua itsenäistä asumista tukevan Ønskebo-ratkaisun kokeiluun. HEM-järjestelmä tukee asukkaan ja hänen läheistensä yhteydenpitoa. HEM on videopuhelin ja perheen yhteisesti käyttämä kalenteri mutta se on myös älykäs järjestelmä, joka kertoo miten seniorin kotona pärjätään.

Kotiin asennetaan helppokäyttöinen tabletti ja neljä sensoria. Tabletissa toimii esiasennettuna ikääntyneille suunniteltu käyttöliittymä, jolla voi soittaa videopuheluita, katsoa omaisten lähettämiä kuvia ja tarkistaa päivän sään. Näytöltä löytyy myös kello, päivämäärä ja vuorokaudenaika. Kalenterin avulla seniorin on helppo olla perillä päivän tapahtumista. Sovellus toimii  muistin tukena ja mahdollistaa puhelut lähipiirille yhdellä painalluksella. Lue esite!

Omaisille ladataan oma älypuhelinsovellus, joka palvelee omaisen tarpeita. Sensorien tuottama tieto esitetään sovelluksessa sekä grafiikkana että numeroina. Grafiikat kertovat tilanteesta seniorin kotona sillä hetkellä tai esimerkiksi edellisen viikon liikkeistä. Raporttien tarkoitus on tukea seniorin toimintakykyä ja ennakoida toimintakyvyssä tapahtuvia muutoksia. Omaiset saavat halutessaan hälytteitä huoneiston liian korkeasta lämpötilasta, liikehavainnoista ja tavallisuudesta poikkeavista ulko-oven availuista. Omaissovelluksella voidaan soittaa seniorille videopuheluita, tehdä kalenteri- ja muistikirjamerkintöjä  ja lähettää kuvia


Seniorina asuminen tavallisessa vuokra-asunnossa Setlementtiasunnoilla


Kaikki kohteemme on rakennettu vuoden 2002 jälkeen. Koska Suomessa rakentamista koskevat tarkat esteettömyysmääräykset, ovat käytännössä kaikki kohteemme rakennusaikansa esteettömyysvaatimusten mukaan rakennettuja.

Jokaisessa talossamme on hissi. Mm. sisäänkäynnit ja kulku yhteisiin tiloihin on esteetöntä. Rakennusmääräysten mukaan myös nykyaikaiset keittiöt ja kylpyhuonetilat ovat tilavia. Iäkkäät asunnonhakijat voivat tämän vuoksi hakea hyvin asukkaaksi myös tavallisiin asuntoihimme!