Skip to main content

Sirpa Tavi on Vuoden naapuri. Hän asuu Setlementtiasuntojen talossa Jätkäsaaressa Helsingissä. Kunniamaininnan voittaja on julkistettu osana Naapuruusviikkoa, jota vietetään 19.-25.5.

– Sirpan iloinen olemus ja vilpitön halu tuottaa naapureilleen hyvää on poikkeuksellista, perustelee yksi Tavin talossa asuvista naapureista kunniamainintaa.

Setlementtiasuntojen asukkaat valitsivat Vuoden naapurin keskuudestaan. Setlementtiasunnoilla on 21 taloa seitsemällä paikkakunnalla.

Tavi on hyvin otettu saamastaan kunniamaininnasta.

– Naapuruus merkitsee minulle sitä, että me autamme toisiamme eri tavoilla tässä talossa. Ja hississä sanotaan naapureiden kesken morjens, hän pohtii.

Yhteisöllisyys vähentää yksinäisyyttä

Eläkkeellä oleva Tavi on tehnyt työuransa opettajana elintarvikealalla leipurikondiittorilinjalla. Hänen taitonsa nousevatkin usean asukkaan puheissa esiin tärkeänä osana yhteishengen ja yhteisöllisyyden luomista.

– Hän ideoi ja järjestää tapahtumia, joihin on matala kynnys osallistua, esim. leivotaan yhdessä, asukas kertoo.

Tavin piparkakku- ja piirakantekopajoihin ovat tervetulleita kaikki korttelin pihapiiristä, jossa on myös palveluasuntoja vammaisille.

– Meille Setlementtiasunnoilla on tärkeää, että taloissamme voi syntyä yhteisöllisyyttä luontevasti arjen kohtaamisista. Haluamme luoda puitteet, joissa ihmiset voivat kohdata ja kuulua porukkaan omalla tavallaan, sanoo Katri Kaukinen Setlementtiasunnoilta.

Nykyisin meillä Suomessa monet asuvat yksin.

– Silloin naapureiden merkitys korostuu entisestään. Moni asukkaistamme sanookin, että parasta tässä talossa asumisessa ovat juuri ne naapurit, Kaukinen toteaa.

Tavi on samaa mieltä:

– On tärkeää, että huomioidaan jokainen. Yritän aina houkutella meidän talon yksin asuvia asukkaiden perjantaikahveille, johon yleensä leivon jotain, hän kertoo.

Jätkäsaaren talolla on hyvä, tilava yhteiskeittiö, joissa ruoanteko isommallekin porukalle onnistuu.

– Monet täällä eivät tee kotonaan ruokaa, vaan syövät eineksiä. Kun he saavat käsin tehtyä ruokaa, niin onhan se kiva. Ei mitään monimutkaisia – olen tehnyt mm. hernekeittoa 10 litran kattilalla ja laskiaispullia, hän hymyilee.