Kielet/Languages

 

Setlementtipäivät kokosi eri alojen asiantuntijat yhteen

Setlementtiasunnot osallistui Rovaniemellä järjestettäville Setlementtipäiville 19.-21.4. Ohjelmassa oli muun muassa puheenvuoroja ikääntyneiden ja nuorten hyvinvoinnista, monikulttuurisuudesta sekä työyhteisöjen yhteisöllisyydestä. Päivät tarjosivat myös hyvän tilaisuuden tavata uusia ihmisiä ja jakaa kokemuksia.

Osallistujilla oli mahdollisuus käydä tutustumassa Rovaniemellä toimivien setlementtien toimintoihin. Työntekijämme kävivät Domus Arcticassa, joka on aloittanut toimintansa vuonna 1969. Sen perustajajäseniä ovat Työkeskus Rovalan kannatusyhdistys, Rovaniemen kaupunki ja Rovaniemen Naiskotiteollisuuskoulun kannatusyhdistys.

– Kävimme tutustumassa Domus Arctica -säätiön, eli tuttavallisesti DASsin toimintaan. Oli mukava kuulla yhtiön toiminnasta ja positiivisesta vireestä. Yhteisöllisyys on kantava teema taloissa. Saimme käynnistä hyviä ideoita digitaalisten järjestelmien kehitykseen ja asukkaille tarjottaviin palveluihin, kuten yhteiskäyttöpyöriin, Setlementtiasuntojen toimitusjohtaja Suvi Tuomala sanoo.

Osa ohjelmanumeroiden esiintyjistä kertoi sykähdyttäviä omakohtaisia kokemuksiaan setlementtityön merkityksestä elämälleen. Yksi heistä oli Iris Teräs, 93, joka on aloittanut vapaaehtoistyön Rovalan Setlementissä 70 vuotta sitten ja asuu nykyään Rovalan ylläpitämässä ikäihmisten asumispalvelukeskuksessa.

Kolmipäiväinen tapahtuma juhlisti myös Rovalan Setlementin kunnioitettavaa 100 toimintavuotta. Sen kunniaksi järjestettiin näyttävä juhlatilaisuus Korundissa.

Ennen kotiinpaluuta setlementtiasuntolaiset vierailivat myös Joulupukin luona. Siitä oli hyvä jatkaa takaisin työpöydän ääreen.

Seuraavan kerran Setlementtipäivät järjestetään Kemissä 22.11.2023. Järjestäjänä toimii Toivola-Luotolan Setlementti.