Kielet/Languages

 

Yhteisöllisyys keskeistä taloissamme

Touko-kesäkuun vaihteessa medioissa on keskusteltu vilkkaasti yhteisöllisestä asumisesta ja sen tuomista eduista.

– Meillä koko yrityksen liiketoiminta perustuu yhteisölliseen asumiseen, muistuttaa toimitusjohtaja Suvi Tuomala Setlementtiasunnoista.

Yksinäisyys on Suomessa kasvava ongelma. Yhteisöllisessä asumisessa asukas kuuluu halutessaan yhteisöön ja saa seuraa. Yhteisöllisyys tuo myös turvaa yksinasuvalle.

– Meillä asukkaat tuntevat naapurinsa. Etenkin isoissa kaupungeissa henkilön ei ole välttämättä kovin helppo tutustua uusiin ihmisiin, Tuomala pohtii.

Sukupolvikorttelin verstas on yhteiskäytössä.

Asukastilat ahkerassa käytössä

Setlementtiasuntojen taloista löytyy viihtyisät asukastilat, jotka ovat kaikkien asukkaiden vapaassa käytössä päivittäin.

– Moni aloittaakin päivänsä sieltä paikallislehden ääreltä ja vaihtaa samalla kuulumiset naapureiden kanssa, Tuomala kertoo.

Asukaskastilojen lisäksi taloissa on vaikkapa kuntosali, verstas tai yhteisiä viljelylaatikoita.

Osassa Setlementtiasuntojen taloista asukkaat ovat olleet mukana suunnittelemassa yhteistilaratkaisuja. Näin on tehty esimerkiksi Kalasataman yhteisöllisessä taidekorttelissa, jonka Helsingin Sanomat nosti esiin mielipidekirjoituksessa.

– Yhteisöllisyys rakentuu talojemme asukkaista. Asukastoimikunta ja asukkaat saattavat järjestää yhdessä pihatapahtumia tai erilaisia luontevia tapoja tavata yhteisen harrastuksen merkeissä. Ja asumiskoordinaattorimme tukevat asukkaita yhteisessä tekemisessä, Tuomala sanoo.

Haagan asukastilassa on mm. kirjasto.

Yhteisöllinen asuminen tuo ikääntyneelle turvaa

Myös tulevaisuuden senioriasumisesta on keskusteltu viime aikoina paljon. Sosiaali- ja terveysministeriö on nostanut hallitusneuvottelujen yhteydessä esiin tarpeen iäkkäiden ihmisten yhteisöllisen asumisen merkittävään lisäämiseen.

– Me olemme mukana Tulevaisuuden senioriasuminen -hankkeessa, joka edistää ikäystävällistä asumista, yhteisöllisiä ratkaisuja ja mahdollisimman pitkän itsenäisen asumisen malleja, Tuomala kertoo.

– Yhteisöllisyys muun muassa vähentää iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä. Samalla yhteiskunta voi saavuttaa jo parin vuoden kotona asumisen pidentämisellä mittavia säästöjä, hän jatkaa.